Thuiszorg (verpleging en verzorging)

Woont u zelfstandig en kunt u af en toe hulp gebruiken? Dan kan verpleging en verzorging thuis (wijkverpleging) een goede oplossing zijn.

De veelgestelde vragen van onze verzekerden over verpleging en verzorging vindt u terug op deze pagina.

Antwoord op uw vragen

  • Een verpleegkundige of verzorgende biedt de zorg die u nodig heeft bij u aan huis. Zo kunt u langer thuis blijven wonen. Een hbo-verpleegkundige of verpleegkundig specialist bekijkt samen met u welke zorg u nodig heeft.
  • Er zijn verschillende situaties waarin u zorg nodig kunt hebben. Misschien heeft u tijdelijk begeleiding nodig, of juist voor langere tijd. Intensieve zorg, of alleen iemand die af en toe helpt in het huishouden. Vindt u het lastig om passende zorg te vinden? Of weet u niet bij wie u moet zijn? Onze zorgadviseurs helpen u graag.
  • Er zijn 2 manieren om verpleging en verzorging te regelen.

    1. Via zorg in natura laat u zoveel mogelijk regelen. U krijgt hulp van een persoonlijke zorgadviseur. Maar u heeft misschien wel te maken met wisselende zorgverleners. Lees hier meer over de voor- en nadelen van zorg in natura.
    2. Met een persoonsgebonden budget (pgb) regelt u alles zelf. Dat geeft u vrijheid om te bepalen wanneer u wordt verzorgd. Maar u moet ook zelf de betalingen regelen. Lees hier meer over de voor en nadelen van zorg via een pgb
  • Er zijn 3 manieren van vergoeding mogelijk:

    1. U heeft verpleging en verzorging aan huis nodig
      Dit wordt vergoed vanuit de zorgverzekeringswet. U betaalt hiervoor geen eigen risico. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het douchen of aankleden, het aanleggen van een katheter of verzorging van een wond. Vergoeding voor verpleging en verzorging komt vanuit de basisverzekering. Uw vergoeding hangt af van uw indicatie. Die wordt bepaald door een hbo-verpleegkundige of verpleegkundig specialist. Lees hier meer over de vergoeding voor verpleging en verzorging.
    2. U heeft begeleiding, huishoudelijke hulp of een aanpassing van uw woning nodig
      Dit wordt vergoed vanuit de gemeente. U kunt uw vergoeding via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) bij uw gemeente aanvragen. U betaalt hiervoor een eigen bijdrage.
    3. U heeft de hele dag zorg of toezicht nodig
      Mogelijk heeft u recht op zorg uit de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Deze zorg wordt dan vergoed door de overheid. U betaalt wel een eigen bijdrage. Lees hier meer over de Wet Langdurige Zorg
  • Wilt u een bepaalde zorgverlener opzoeken om te zien of hij een contract met ons heeft? Dat regelt u via de Zorgzoeker. U kunt zoeken op naam of op de zorgsoort ‘Verpleging en verzorging’.

  • Heeft u een naaste die verpleging en verzorging nodig heeft? En wilt u deze zorg (telefonisch) regelen voor diegene? Dan heeft u hiervoor eerst toestemming nodig. Dat noemen we een naastenverstrekking. U kunt dit op 2 manieren regelen: door met ons te bellen of via een machtigingsformulier. U leest er alles over op deze pagina
  • Ja, u kunt wachtlijstbemiddeling aanvragen voor verpleging en verzorging thuis. Onze zorgadviseurs helpen u graag om uw wachttijd te verkorten. Neem contact met ons op via telefoonnummer: 088 - 131 16 13. Een persoonlijke zorgadviseur gaat voor u aan de slag. Lees meer over wachtlijstbemiddeling
  • In dit geval kunt u gebruik maken van wachtlijstbemiddeling. Onze zorgadviseurs helpen u graag om ergens terecht te kunnen. Neem contact met ons op via telefoonnummer: 088 - 131 16 11. Een persoonlijke zorgadviseur gaat voor u aan de slag. Lees meer over wachtlijstbemiddeling. 
  • U bent van een andere zorgverzekeraar naar ons overgestapt en wilt uw lopende machtiging voor verpleging en verzorging graag bij ons voortzetten. Dat kan! Volg de onderstaande stappen om dit gemakkelijk zelf te regelen.

    1. Ga op zoek naar de kopie van de originele toekenningsbrief

    Om uw lopende machtiging verpleging en verzorging over te nemen, hebben wij een kopie van uw originele toekenningsbeschikking of toekenningsbrief nodig.

    In deze brief staat deze informatie:

    • uw persoonsgegevens
    • ingangsdatum en einddatum van de toegekende machtiging
    • het toegekende aantal uren persoonlijke verzorging en/of verpleging per week
    • of een informele of een formele zorgverlener deze persoonlijke verzorging en/of verpleging levert.

    Heeft u deze brief niet meer? Dan kunt u deze opvragen bij uw oude zorgverzekeraar.

    2. Stuur uw toekenningsbeschikking naar ons toe

    U kunt een kopie van deze brief gemakkelijk en snel digitaal naar ons opsturen via deze webpagina. Bij ‘Soort bijlage’ kiest u: Toekennen wijkverpleging bij overstappen.

    Liever per post? Dat kan, maar de verwerking duurt wel langer. Maak dan een kopie van uw toekenningsbeschikking, doe 'm in een envelop met postzegel en stuur deze naar:

    IZA zorgverzekering

    Postbus 25150

    5600 RS Eindhoven

    3. U krijgt van ons een reactie

    Als alles in orde is, ontvangt u binnen 3 weken een toekenningsbrief van ons. Hebben wij nog vragen of ontbreekt er iets? Dan krijgt u ook een reactie. Heeft u de toekenningsbrief van ons ontvangen, dan kunt u uit uw machtiging verpleging en verzorging gaan declareren. 

    Let op: afhankelijk van uw aangegeven voorkeur ontvangt u de brief per post of digitaal in Mijn IZA.

  • De wijkverpleegkundige heeft het recht om een indicatie te stellen voor een pgb. Zoek een wijkverpleegkundige bij u in de buurt via de Zorgzoeker.

  • Heeft u de hele dag zorg of toezicht nodig? Dan kan het zijn dat u recht heeft op zorg uit de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Deze zorg wordt vergoed door de overheid. U betaalt een eigen bijdrage. Lees hier meer over de Wet Langdurige Zorg

Zelf zorg vinden en regelen

De juiste zorg vinden of hulp bij het regelen van zorg. Dat hebben we voor u zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Veel van deze zaken kunt u eenvoudig online regelen. Op het moment dat het u uitkomt. Op deze pagina vindt u een overzicht van handige hulpmiddelen en stappenplannen. Komt u er niet uit? Dan kunt u ons natuurlijk bellen.

Thuiszorg via een indicatie van de wijkverpleegkundige
Persoonlijk zorgadvies

U kunt ons bellen als u er zelf niet uitkomt. Onze zorgadviseurs helpen u graag.