Verpleging en verzorging thuis

Woont u zelfstandig en kunt u af en toe hulp gebruiken? Dan kan verpleging en verzorging thuis (wijkverpleging) een goede oplossing zijn.

Hoe werkt verpleging en verzorging thuis?

Een verpleegkundige of verzorgende biedt de zorg die u nodig heeft bij u aan huis. Zo kunt u langer thuis blijven wonen. Hieronder leest u hoe u thuiszorg aanvraagt. Vanuit de basisverzekering wordt verpleging en verzorging thuis vergoed. Een wijkverpleegkundige bekijkt samen met u welke zorg u nodig heeft.

Hoe regel ik verpleging en verzorging thuis?

Stap 1: Regel een indicatie voor thuiszorg

Wilt u verpleging en verzorging thuis ontvangen? U heeft daarvoor een indicatie nodig. Maak een afspraak met een thuiszorgorganisatie bij u in de buurt om uw indicatie te regelen. Het  is onderdeel van de indicatie.

Tip: Kiest u voor een thuiszorgorganisatie waarmee wij een contract hebben? Dan weet u zeker dat u de kosten voor de indicatiestelling volledig vergoed krijgt. U vindt een thuiszorgorganisatie met contract bij u in de buurt makkelijk en snel in de Zorgzoeker. Zoek op 'verpleging en verzorging'.

Stap 2: Kies welke thuiszorg u wilt

U kunt thuiszorg laten regelen via een thuiszorgorganisatie of thuiszorg zelf regelen met een persoonsgebondenbudget (pgb). Bij zorg in natura heeft u het grote voordeel dat alles geregeld wordt, van contracten tot betalingen. Met een pgb regelt u zelf het wie en wanneer, maar ook alle administratie.

Zorg in natura (alles laten regelen)

Voordelen

 • Contracten met zorgverleners zijn geregeld
 • Betalingen zijn geregeld
 • Ruime keuze in zorgverleners
 • Afspraken over wachttijden

Nadelen

 • Weinig invloed op tijdstip verzorging
 • Mogelijk wisselende zorgverlener(s)

Zorg met pgb (alles zelf regelen)

Voordelen

 • Zelf bepalen wanneer u wordt verzorgd
 • Zelf afspraken maken over wie u verzorgt

Nadelen

 • Contracten met zorgverleners zelf regelen
 • Betalingen zelf regelen
 • Zelf een geschikte zorgverlener zoeken
 • Geen afspraken over wachttijden

Vergoedingen thuiszorg

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

Heeft u verpleging of verzorging thuis nodig? Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering. U betaalt hiervoor geen eigen risico. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het douchen of aankleden, het aanleggen van een katheter of verzorging van een wond.

Vergoeding vanuit de gemeente

Heeft u begeleiding, huishoudelijke hulp of een aanpassing van uw woning nodig? Dan kunt u dit via de WMO bij uw gemeente aanvragen. U betaalt hiervoor een eigen bijdrage.

Vergoeding vanuit de overheid

Heeft u de hele dag zorg of toezicht nodig? Dan kan het zijn dat u recht heeft op zorg uit de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Deze zorg wordt vergoed door de overheid. U betaalt een eigen bijdrage.


Andere soorten zorg

Kindzorg

Kindzorg regelen via IZA

Heeft uw kind extra zorg nodig? Wij helpen u graag met het regelen van deze zorg.

Palliatieve zorg

Palliatieve zorg via VGZ
Het verzorgen van een geliefde in zijn of haar laatste levensfase is een heftige periode. Hierbij kunt u natuurlijk alle steun gebruiken.

Mantelzorg

Mantelzorg IZA
Verzorgt u een dierbare? Mogelijk bent u mantelzorger. Wij helpen u hier graag bij met ondersteuning, tips en vergoedingen.
X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord