Wat betaal ik zelf?

Bent u naar een zorgverlener geweest? Dan kan het zijn dat u een deel van de rekening zelf betaalt.

Redenen waarom u sommige zorgkosten zelf betaalt

Zorg niet verzekerd

U krijgt niet automatisch voor alle behandelingen een vergoeding, bijvoorbeeld orthodontie. Het kan dat uw verzekeringspakket uw behandeling niet dekt.

Eigen risico

De eerste € 385 van de zorgkosten uit de basisverzekering vallen onder uw eigen risico. Met vrijwillig eigen risico kunt u dit bedrag verhogen.

Eigen bijdrage

Voor sommige zorg, medicijnen en hulpmiddelen geldt een eigen bijdrage.

Geen contract

Bij een zorgverlener zonder contract betaalt u een deel zelf.

Maximale vergoeding

Voor sommige zorgsoorten, zoals alternatieve zorg, heeft u ieder jaar een budget. Als dit budget op is, betaalt u de rest van de kosten zelf. Dit budget kan ook een maximum aantal behandelingen zijn, zoals voor fysiotherapie. Of een maximum bedrag per behandeling.

Zorgverlener zonder contract

U kunt altijd zelf kiezen naar welke zorgverlener u gaat. Maar het kan voor uw vergoeding uitmaken of uw zorgverlener een contract met ons heeft. Als uw zorgverlener geen contract heeft, betaalt u soms een deel zelf.

Kosten worden met elkaar verrekend

Staat er een rekening open? Of krijgt u van ons een vergoeding? Dan krijgt u van ons een zorgkostenfactuur. Op de zorgkostenfactuur kunnen nota’s staan van meerdere zorgverleners. Wij verrekenen deze bedragen met elkaar. Het kan dus zijn dat u minder geld terugkrijgt omdat uw declaratie verrekend is met een andere zorgnota.

Voorbeeld

Roel heeft zijn pols gebroken. Het ziekenhuis declareert de zorgnota van: € 4.000. Roel betaalt € 385 eigen risico. IZA betaalt € 3.615.

Roel had al een tijd last van hoofdpijn en gaat hiervoor naar een homeopaat. Roel schiet zelf de kosten voor en declareert daarna zijn zorgnota. Behandelkosten: € 75. IZA vergoedt € 45.

Roel krijgt een zorgkostenfactuur met daarop beide zorgnota’s. Roel moet € 340 betalen (€ 385 - € 45 = € 340).

Veelgestelde vragen

 • Voor de meeste zorg geldt het eigen risico van het jaar waarin uw behandeling plaatsvindt. Dus als u in december 2023 een behandeling heeft gehad, betaalt u het eigen risico van 2023. En als u in 2024 een behandeling heeft gehad, betaalt u het eigen risico van 2024. Dit geldt bijvoorbeeld voor fysiotherapie, logopedie, ergotherapie en diëtetiek.

  Voor ziekenhuiszorg werkt dat anders. Ziekenhuizen rekenen nooit losse behandelingen af. Zij verzamelen meerdere behandelingen in een pakketje. Zo’n pakketje heet een Diagnose Behandel Combinatie (DBC). Een DBC eindigt als uw behandeling klaar is of na maximaal 120 dagen. Dit aantal is door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaald. Gaat uw behandeling na deze periode nog verder? Dan start er een vervolg-DBC. U kunt bij uw zorgaanbieder navragen wanneer een vervolg-DBC wordt gestart.

  Voorbeeld 1

  In november 2023 bezocht u een medisch specialist. Op dat moment start de DBC. In januari 2024 wordt u geopereerd. U betaalt alleen over 2023 eigen risico, omdat de DBC nog doorloopt in 2024.

  Voorbeeld 2

  In november 2023 onderging u een operatie. In juli 2024 moet u terug naar het ziekenhuis voor een nacontrole. Uw specialist start een nieuwe DBC. U betaalt eigen risico voor uw operatie in 2023. Voor de nacontrole betaalt u uw eigen risico over 2024.

 • Dit is afhankelijk van 3 dingen:
  • Hoeveel vrijwillig eigen risico u heeft
  • Hoeveel eigen risico u dit jaar al gebruikt heeft
  • De kosten van uw behandeling
  Onze zorgadviseurs kunnen voor u zien hoe duur een bepaalde behandeling is. Wilt u weten wat de stand van uw eigen risico is? Kijk dan in Mijn IZA of in de IZA app.