Dementie: hulp voor mantelzorgers

Gedraagt uw naaste zich al een tijdje anders? Dan maakt u zich misschien zorgen. Is het dementie? Dat is lastig te zeggen omdat de verschijnselen bij iedereen weer anders kunnen zijn. En het verschilt ook per soort dementie. Best ingewikkeld dus. We helpen u bij het vinden van goede informatie en de juiste ondersteuning.

Uitleg over dementie

Dementie is een verzamelnaam voor zo'n 50 verschillende ziektes. Alzheimer is daarvan de bekendste. Iemand met dementie kan informatie niet goed meer verwerken. Dat is het gevolg van schade in de hersenen.

Fases waar u doorheen gaat

 1. Onzekere periode: dementie of niet?

  U ziet bij uw naaste ander gedrag. Of vergeetachtigheid die u eerder niet merkte. Herkent u dit en vraagt u zich af wat u moet doen? Wij helpen u.

 2. De arts heeft dementie vastgesteld

  Een pittige boodschap, maar misschien geeft deze vaststelling u ook houvast om zorg te regelen. Wilt u dit zelf doen of heeft u hulp nodig? En waar moet u beginnen?

 3. U bent als mantelzorger op zoek naar steun en tips

  Als mantelzorger regelt u van alles. Dat kan best heftig zijn. En energie kosten. Ook de omgang met uw naaste is anders geworden. U vraagt zich misschien af hoe andere mantelzorgers dat doen en of zij nog handige tips hebben.

 4. U kunt uw naaste niet meer alleen laten

  Het moment is aangebroken waarop uw naaste 24 uur per dag zorg nodig heeft. Dat kan thuis of in een instelling. Dit kunt u zelf regelen. Maar u kunt ook (gratis) hulp inschakelen.

 5. Uw naaste bereikt de laatste levensfase

  In deze fase kunnen u en uw naaste alle hulp en zorg gebruiken. Wij ondersteunen u hierin zo goed mogelijk. Bijvoorbeeld bij het vinden van verpleging en verzorging die past bij uw situatie. Het regelen van de juiste zorg proberen we zo simpel mogelijk te maken.