Tarieven bij zorgverleners zonder contract

Tarieven bij zorgverleners zonder contract
Zorgverlener zonder contract?
duidelijkheid over uw vergoeding

U bent altijd vrij om zelf uw zorgverlener te kiezen. Alleen kan uw keuze gevolgen hebben voor de vergoeding. Op deze pagina leggen wij uit hoe dat werkt voor zorg uit de basisverzekering. Zodat u weet waar u aan toe bent.

Vergoeding bij IZA Basis Keuze

Heeft u de basisverzekering IZA Basis Keuze? Wij vergoeden uw zorg volledig bij zorgverleners met een contract. U hoeft ook niets voor te schieten. 
Bij zorgverleners zonder contract vergoeden wij 70% van het gemiddeld gecontracteerde tarief.*

*Het kan dat u nog eigen risico of een eigen bijdrage betaalt.

Acute zorg vergoeden wij altijd volledig

Acute zorg vergoeden wij altijd volledig. Bijvoorbeeld als u met spoed naar het ziekenhuis moet.

Vergoeding bij IZA Ruime Keuze

Heeft u de basisverzekering IZA Ruime Keuze? Wij vergoeden uw zorg volledig bij zorgverleners met een contract. U hoeft ook niets voor te schieten. 
Bij zorgverleners zonder contract vergoeden wij 80% van het gemiddeld gecontracteerd tarief.*

*Het kan dat u nog eigen risico of een eigen bijdrage betaalt

Acute zorg vergoeden wij altijd volledig

Acute zorg vergoeden wij altijd volledig. Bijvoorbeeld als u met spoed naar het ziekenhuis moet.

Vergoeding bij IZA Eigen Keuze

Bij deze basisverzekering vergoeden wij uw zorg volledig bij zorgverleners met een contract. Bij zorgverleners zonder contact vergoeden wij 100%* van het marktconform tarief*. Behalve voor GGZ en verpleging en verzorging. Bij zorgverleners zonder contract is uw vergoeding voor deze zorg maximaal 90% van het gemiddeld gecontracteerde tarief.

*Het kan dat u nog eigen risico of een eigen bijdrage betaalt.

Vergoedingen aanvullende verzekeringen

Misschien vraagt u zich nu af: hoe is dit geregeld bij de aanvullende verzekeringen? Is daar ook sprake van contractering?

Ook bij de aanvullende verzekeringen maken wij meestal afspraken over de zorg. Welke afspraken dat zijn en met welke zorgverleners dat is, vindt u bij de vergoedingen.

Wat zijn de maximale vergoedingen?

Wilt u precies weten wat wij maximaal vergoeden bij zorgverleners zonder contract? U vindt hier de Lijst maximale vergoedingen niet-gecontracteerde zorgaanbieders.

Ziet u liever de tarieven per zorgsoort? Bekijk dan de lijsten maximale vergoedingen niet-gecontracteerde zorgaanbieders per zorgsoort.

Wat betekenen de tarieven?

U ziet dat wij hierboven verschillende tarieven noemen. We leggen hieronder uit wat deze tarieven betekenen.

 • Wij maken met zorgverleners afspraken over het tarief voor bepaalde zorg. Bijvoorbeeld voor een behandeling in het ziekenhuis. Het gemiddelde van alle afgesproken tarieven voor deze zorg, noemen we het gemiddeld gecontracteerd tarief.
 • Soms bepaalt de overheid het tarief voor een soort zorg. Dat is het wettelijk of Wmg-tarief. 

 • Het marktconform tarief is een tarief dat in Nederland redelijk is voor een bepaalde behandeling. We kijken daarvoor naar wat zorgverleners rekenen voor een bepaalde behandeling. Met die informatie berekenen wij het marktconform tarief. Rekent uw zorgverlener meer dan het marktconform tarief? Of is de rekening onredelijk hoog? Dan betaalt u dat verschil zelf. Wij melden dat via Mijn IZA.

  Meer weten?

  Wilt u weten wat het marktconform tarief is voor een bepaalde behandeling? Neem dan contact op met onze afdeling Zorgadvies en Bemiddeling.

  Niet eens met het marktconform tarief?

  Bent u het niet eens met het marktconform tarief? Neem dan contact met ons op.