Je leefstijl veranderen helpt

Zelf wat doen aan de ongemakken in de overgang. Het kan helpen om je leefstijl aan te passen. Een gezonde leefstijl heeft zowel een lichamelijk als mentaal effect. Hieronder lees je 6 tips voor het verbeteren van je leefstijl. 

Wil je nog meer tips en verdieping? Bekijk de drie webinars van huisarts Tamara de Weijer

1. Kies voor noten, zuivel en volkoren 

Tijdens de overgang wordt de stofwisseling trager. Dat kan ervoor zorgen dat je gewicht toeneemt, ook als je niet meer eet dan vroeger. Het helpt om je vast te houden aan 3 vaste eetmomenten op de dag. Let op met suiker en zout en vervang verzadigde vetten (slagroom, roomboter) door onverzadigde vetten (olijfolie). Kies voor noten, volkorenproducten en groenten en als je voor vlees kiest, neem dan onbewerkt vlees. Neem voldoende zuivel, eventueel aangevuld met vitamine D, om je botten te beschermen tegen ontkalking. Met goede voeding zorg je niet alleen voor een beter gewicht. Ook helpt het om je stemming te verbeteren. Op Voedingscentrum vind je meer tips over gezonde voeding in de overgang.  

2. Slaap met een overgang-pakket

Wist je dat je na een goede nachtrust fitter, alerter, creatiever en socialer bent? Slecht slapen kan de somberheid en lusteloosheid vergroten. Er is dus alles gelegen aan een goede nachtrust. In de overgang kan je slaap worden verstoord. Maak voor jezelf een goed slapen pakketje, met: 

  • Een kom met ijs naast je bed en een sjaal erop. Word je oververhit wakker? Dan leg je de ijskoude sjaal om je nek.
  • Kies voor vochtafvoerende stoffen bij een pyama. Denk aan lichtgewicht polyester stoffen, zoals je tegenkomt in sportkleding
  • Kies voor aparte dekbedden. Misschien niet gezellig, maar wel praktisch. 

Meer tips om je slaap te verbeteren? Bekijk de tips voor beter slapen.

 

 

3. Beweeg slim en genoeg overdag

Bewegen lijkt wel een oplossing voor alles. Met bewegen hou je je gewicht onder controle, gaat je bloeddruk omlaag en verbeter je de verhouding tussen het goede en slechte cholesterol. Ook niet onbelangrijk: na beweging voel je je fitter en energieker en slaap je beter. Beweeg ruim voor bedtijd, om te zorgen dat je hartslag tot rust kan komen en je lichaamstemperatuur kan dalen. Voldoende beweging overdag kan helpen tegen rusteloze benen 's nachts. 

4. Kleding in lagen  

Het is misschien een open deur, maar hoe fijn is het als je bij een opvlieger geen trui of wollen jurk draagt? Laagjes kleding kunnen uit, weer aan en weer uit. Even acclimatiseren en weer door. 

5. Schrijf jezelf ontspannen 

In de menopauze hebben komt een laag oestrogeen niveau veel voor. Het kan zorgen voor een somber gevoel. Het helpt om bewust op zoek te gaan naar leuke dingen. Bewust genieten dus. Door af te spreken met anderen, zelfs op een dag dat je niemand wil zien. Door te gaan hardlopen, ook al wijst alles erop dat je dat niet zou moeten willen vandaag. Jezelf lichtelijk dwingen dus. Ook kan het helpen een (digitaal) dagboek bij te houden en elke dag op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Hiervoor bestaan leuke apps, zoals dit goed beoordeelde dankbaarheidsdagboek. Download 'm voor Apple of Android

6. Spreek jezelf uit

Er is steeds meer aandacht voor vrouwen in de overgang. Nog maar een paar generaties terug werkten de meeste vrouwen niet en was het gesprek over de overgang er een van thuis. Nu zijn de tijden veranderd. Vrouwen in de overgang werken, zorgen vaak nog voor kinderen en kunnen ook mantelzorger zijn. Een stressvolle combinatie. Maak daarom van je hart geen moordkuil en spreek jezelf uit. Wil je een  gesprek met je leidinggevende? Wens je een ventilator, een overgangscoach, andere kleding of aangepaste werkuren. Bespreek het.

Bronnen: Voedingscentrum, Hartstichting, Dr Shelby Harris