Op maat gemaakte medicijnen

Het kan zijn dat u een op maat gemaakt medicijn nodig heeft. Bijvoorbeeld als de sterkte of de vorm van een bestaand medicijn voor u niet geschikt is. U wilt weten of wij deze medicijnen vergoeden. Op deze pagina geven we u informatie over de vergoeding van op maat gemaakte medicijnen.

Bekijk welke medicijnen u vergoed krijgt

Alle zorgverzekeraars bepalen samen of zij een medicijn op maat vergoeden. Zij overleggen hierover met artsen, patiëntenorganisaties en apothekers. De afspraken die zij maken gelden voor een jaar. De zorgverzekeraars maken een lijst van alle op maat gemaakte medicijnen. Alle zorgverzekeraars gebruiken dezelfde lijst. 

(In deze lijst ziet u of de vergoeding van uw medicijn is gewijzigd. En of er aanvullende voorwaarden gelden voor een vergoeding. Voor medicijnen die niet op de lijst staan verandert er niets).

Vergoeding voor dure medicijnen

Sommige medicijnen zijn zo duur dat we ze niet kunnen vergoeden. Is dat zo voor uw medicijn? Dan kan de minister voor Medische Zorg en Sport toestemming geven voor de vergoeding van een medicijn dat ongeveer hetzelfde is. Apothekers moeten dit medicijn wel zelf kunnen maken.

U heeft een machtiging nodig

U heeft voor de vergoeding van op maat gemaakte medicijnen een machtiging nodig.

Wordt uw medicijn niet (meer) vergoed?

In (bijna) alle gevallen is er een alternatief medicijn dat wij wel vergoeden. U kunt met uw arts of apotheker bespreken welk medicijn u als alternatief kunt gebruiken.

Geen alternatief beschikbaar? 

Dan kunt u uw situatie aan ons voorleggen. Vraag uw arts of apotheker dan om toestemming voor het gebruik van het medicijn op maat. Deze toestemming hebben wij nodig om te kunnen bepalen of een apotheker de medicijnen op maat voor u mag maken. 

Wat is een doorgeleverde apotheekbereiding?

Een doorgeleverde apotheekbereiding is een op maat gemaakt medicijn dat is bereid door een grootbereider (een bereidingsapotheek). Een apotheek kan zo'n bereiding daar bestellen en 'doorleveren' (meegeven) aan de patiënt. Vandaar de naam doorgeleverde apotheekbereiding.

Vergoeding voor antidepressiva afbouwmedicatie

Wilt u uw antidepressiva afbouwen? Maar komt u niet uit met geregistreerde medicijnen? Dan kunt u een vergoeding krijgen voor op maat gemaakte medicijnen (apotheekbereidingen). De vergoeding is voor afbouwen in 8 weken. U bouwt dan met wekelijkse doseerstappen af naar 0. Uw apotheker kan u vertellen of deze vergoeding ook voor u mogelijk is.

Geen vergoeding voor:

  • Apotheekbereidingen voor een afbouwschema met doseerstappen van minder dan 1 week (bijvoorbeeld 1 stap per dag)
X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord