Op maat geleverde medicijnen (doorgeleverde bereidingen)

Gebruikt u een doorgeleverde apotheekbereiding (een op maat gemaakt medicijn)? Bijvoorbeeld omdat de sterkte of vorm van een bestaand medicijn voor u niet geschikt is? Dan kan het zijn dat de vergoeding volgend jaar wijzigt ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk welke medicijnen u vergoed krijgt

Alle zorgverzekeraars samen bepalen of zij een doorgeleverde apotheekbereiding vergoeden. En onder welke voorwaarden. Dit doen zorgverzekeraars in overleg met artsen, patiëntenorganisaties en apothekers. Afgesproken is dat de vergoeding gedurende het jaar niet verandert. Alle zorgverzekeraars gebruiken dezelfde lijst.

(In deze lijst ziet u of de vergoeding van uw medicijn is gewijzigd. En of er aanvullende voorwaarden gelden voor een vergoeding. Voor medicijnen die niet op de lijst staan verandert er niets in de vergoeding)

Vergoeding voor antidepressiva afbouwmedicatie

Wilt u uw antidepressiva afbouwen? Maar komt u niet uit met geregistreerde medicijnen? Dan kunt u een vergoeding krijgen voor op maat gemaakte medicijnen (apotheekbereidingen). De vergoeding is voor afbouwen in 8 weken. U bouwt dan met wekelijkse doseerstappen af naar 0. Uw apotheker kan u vertellen of deze vergoeding ook voor u mogelijk is.

Geen vergoeding voor:
  • Apotheekbereidingen voor een afbouwschema met doseerstappen van minder dan 1 week (bijvoorbeeld 1 stap per dag)

Wordt uw medicijn niet (meer) vergoed?

Vergoeden wij het medicijn dat u voorheen gebruikte niet meer? Dan is er in (bijna) alle gevallen een alternatief medicijn dat wij wel vergoeden. U kunt met uw arts of apotheker bespreken welk medicijn u als alternatief kunt gebruiken.

Geen alternatief beschikbaar? 

Dan kunt u uw situatie aan ons voorleggen. Vraag uw arts of apotheker om toestemming voor de doorgeleverde apotheekbereiding die u nodig heeft.

Wat is een doorgeleverde apotheekbereiding?

Een doorgeleverde apotheekbereiding is een op maat gemaakt medicijn dat is bereid door een grootbereider (een bereidingsapotheek). Een apotheek kan zo'n bereiding daar bestellen en doorleveren aan de patiënt. Vandaar de naam doorgeleverde apotheekbereiding.

U heeft een machtiging nodig

U heeft voor de vergoeding van op maat gemaakte medicijnen een machtiging nodig.

X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord