Het zorgkantoor helpt u bij uw keuzes

Heeft u langdurige zorg nodig? Het zorgkantoor in uw regio helpt u met het regelen. Het zorgkantoor koopt voor u de zorg in bij een (thuis)zorginstelling of verpleeghuis. Als de zorg niet naar wens is, kan het zorgkantoor dit voor u bespreken met de zorgverlener.

Hulp bij keuze uit 5 mogelijkheden

Het zorgkantoor kijkt met u welke langdurige zorg het beste past bij uw wensen en behoeften. Dit kan zorg thuis zijn of ergens anders. De volgende 5 combinaties zijn mogelijk:

  • Thuis blijven wonen en zelf de zorg regelen met een persoonsgebonden budget (pgb).
  • Thuis blijven wonen en het zorgkantoor de zorg laten regelen (zorg in natura).
  • Thuis blijven wonen en een combinatie van persoonsgebonden budget en zorg in natura.
  • Wonen in een instelling en het zorgkantoor de zorg laten regelen (zorg in natura).
  • Wonen in een instelling en zelf de zorg regelen met een persoonsgebonden budget. Bekijk goed wat de mogelijkheden zijn. 

Zorg laten regelen met zorg in natura

Het zorgkantoor regelt uw wensen rond de zorg, samen met een gecontracteerde zorgverlener. De kosten hiervoor worden door het zorgkantoor rechtstreeks aan de zorgverlener betaald.

Zorg zelf regelen met een persoonsgebonden budget (pgb)

Met een persoonsgebonden budget bepaalt u zelf door wie, wanneer, waar en hoe u de zorg wilt krijgen. Dit omschrijft u in een zorgplan . Daarna sluit u een contract af met de zorgverlener. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) checkt het contract en het zorgkantoor geeft akkoord op het zorgplan. De SVB beheert het budget en betaalt degene die de zorg verleent.

Zo wordt u goed geholpen

1: Bespreek goed met uw huisarts, zorgverlener en het zorgkantoor of een indicatie voor langdurige zorg het beste bij u past.

2: Spoed? Uw huisarts kan ervoor zorgen dat u binnen 24 uur bij een zorgverlener voor langdurige zorg geplaatst wordt.

3: Het zorgkantoor kan u helpen bij het opstellen van het zorgplan. Daarin staat welke zorg voor u belangrijk is en wat uw wensen zijn.

 

Wat vinden anderen?

Kijk ook eens op www.zorgkaartnederland.nl wat anderen vinden van uw mogelijke zorgverlener(s).