Wanneer naar huisarts, huisartsenpost of spoedeisende hulp?

Misschien is uw eerste reactie: meteen naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis! Begrijpelijk. Maar in de meeste gevallen kunt u gewoon terecht bij uw huisarts.

De huisarts kan u in 90% van de gevallen verder helpen!

Uw huisarts is breed opgeleid en weet veel van veelvoorkomende ziektebeelden en klachten. De huisarts kan daarom goed inschatten of hij of zij u kan helpen. Of dat u beter naar een specialist kunt gaan. Bel daarom altijd eerst uw huisarts. Heeft het echt spoed? Dan kan de assistent een spoedafspraak inplannen of de huisarts op visite laten komen.

Spoedvraag en uw eigen huisarts dicht? Naar de huisartsenpost

Heeft u een spoedvraag die niet kan wachten? En is uw eigen huisarts gesloten? Dan kunt u bij de huisartsenpost in de regio terecht. Bel eerst even. Dan kunt u onnodige bezoekjes voorkomen. En wees gerust, als het nodig is wordt u gewoon doorgestuurd naar de spoedeisende hulp.

Levensbedreigend? Bel 112 of ga naar de spoedeisende hulp

Is iemand in uw omgeving of bent u zelf in een acute levensbedreigende situatie? Bel dan 112. Er komt dan gelijk een ambulance. U heeft geen beltegoed nodig om dit nummer te kunnen bellen.

De huisarts kost u meestal niets

Voor zorg op de spoedeisende hulp betaalt u eigen risico. Hierdoor kan een bezoek aan de spoedeisende hulp u al gauw tientallen tot honderden euro’s kosten. Voor zorg door uw huisarts of de huisartsenpost betaalt u geen eigen risico.

Bekijk ook