Wijzigingen IZA Ruime Keuze

Elk jaar verandert er wel iets in de zorgverzekering. Het is belangrijk dat u dat weet. Op deze pagina vindt u wat er verandert in de basisverzekering IZA Ruime Keuze.
Wilt u weten wat de premie wordt voor 2020? Bekijk dan het premieoverzicht.
 • Gebitsprothese
  Voor een gebitsprothese heeft u onze toestemming (een machtiging) nodig vanaf een bepaald bedrag. Deze bedragen zijn vanaf 1 januari 2020 lager, namelijk € 600 voor de boven- of onderkaak (was € 675) of € 1.200 voor beide kaken (was € 1.350). Uw zorgverlener vraagt deze machtiging voor u aan.
 • Gehoorapparaat
  Heeft u solo-apparatuur of een BAHA (bone anchored hearing aid) nodig om beter te horen? Als u vanaf 1 januari 2020 naar een zorgverlener zonder contract gaat, heeft u vooraf onze toestemming (een machtiging) nodig. Bekijk alle informatie over machtigingen voor hulpmiddelen.
 • Geneesmiddelen
  Worden bepaalde geneesmiddelen niet vergoed uit de basisverzekering omdat ze te duur zijn? Dan kan de minister van Medische Zorg vanaf 1 januari 2020 toestemming geven voor de vergoeding van een gelijkwaardig geneesmiddel, als apothekers dit zelf kunnen maken. Dit wordt apotheekbereiding genoemd.
 • Hulphonden
  In de voorwaarden van 2020 is vastgelegd dat blindengeleidenhonden, hulphonden en signaalhonden alleen in bruikleen worden gegeven. De hond blijft eigendom van de hulphondenschool.
 • Hulpmiddelen
  • Heeft u hulpmiddelen nodig? Daarvoor heeft u vaak een verwijzing nodig. Vanaf 1 januari 2020 kunnen meer zorgverleners een verwijzing geven. U hoeft hiervoor niet per se naar de medisch specialist. In het reglement hulpmiddelen vindt u bij welke zorgverleners u terecht kunt voor een verwijzing. Voor antidecubitusbedden, matrassen en overtrekken was eerder geen verwijzing nodig. Vanaf 1 januari 2020 heeft u hier wel een verwijzing voor nodig.
  • Vanaf 1 januari 2020 gaan voor diverse hulpmiddelen de kwaliteitseisen omhoog. Het gaat om diverse verbandhulpmiddelen, aan-en uittrekhulpmiddelen, therapeutische elastische kousen, toebehoren bij zwachtelen en diabetesmateriaal. Wij vergoeden alleen hulpmiddelen die worden geleverd door leveranciers die aan de kwaliteitseisen voldoen.
 • Kaakchirurgie
  Vanaf 1 januari 2020 heeft u voor een aantal behandelingen bij de kaakchirurg vooraf onze toestemming (een machtiging) nodig. Het gaat om behandelingen die staan op de Limitatieve Lijst Machtigingen Kaakchirurgie.
 • Logeerkosten
  Moet u voor een behandeling vaak over een grote afstand heen en weer reizen? Vanaf 1 januari 2020 kunt u kiezen voor een vergoeding voor logeerkosten in plaats van vervoerskosten. Dit is mogelijk als u tenminste 3 dagen achter elkaar behandeld wordt. De vergoeding is maximaal € 75 per nacht. Voor de vergoeding van logeerkosten of vervoerskosten heeft u van ons toestemming (een machtiging) nodig. Als u kiest voor een vergoeding van logeerkosten, vergoeden wij geen vervoerskosten meer. Bekijk alle informatie over vervoerskosten en over machtigingen.
 • Medisch specialistische zorg
  Vanaf 1 januari 2020 mogen de GGD-arts, klinisch technoloog en klinisch fysicus audioloog u verwijzen naar medisch specialistische zorg.
 • Orthopedische schoenen

  Zorgverlener met contract

  Gaat u voor orthopedische schoenen naar een zorgverlener die een contract met ons heeft? Dan heeft u vanaf 1 januari 2020 onze toestemming (een machtiging) nodig als u voor het eerst orthopedische schoenen krijgt of ze vervangt binnen 18 maanden. Voor kinderen tot 16 jaar gaat het om de eerste aanschaf van orthopedische schoenen of vervanging binnen 6 maanden. Daarnaast heeft u toestemming nodig als u een zwaardere of duurdere voorziening nodig heeft, bijvoorbeeld als u overgaat van:

  • Orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen op (semi-)orthopedische schoenen
  • Semi-orthopedische schoenen op orthopedische schoenen
  • Lage orthopedische schoenen op (extra) hoge orthopedische schoenen
  • Hoge orthopedische schoenen op extra hoge orthopedische schoenen Zorgverleners waarmee wij contracten hebben vindt u via onze zorgzoeker.

   

  Zorgverlener zonder contract

  Vanaf 1 januari 2020 heeft u vooraf van onze toestemming (een machtiging) nodig als u voor orthopedische schoenen naar een zorgverlener zonder contract gaat. Hou er rekening mee dat u mogelijk een lagere vergoeding krijgt bij een zorgverlener zonder contract. Zorgverleners met een contract vindt u in onze zorgzoeker. Bekijk ook informatie over machtigingen.

 • Stoppen-met-rokenprogramma
  Volgt u een stoppen-met-rokenprogramma? Dan betaalt u geen eigen risico. Vanaf 1 januari 2020 betaalt u ook geen eigen risico voor geneesmiddelen, als u die hierbij krijgt voorgeschreven.
 • Sondevoeding
  Gaat u voor sondevoeding naar een leverancier zonder contract, dan is daar vanaf 1 januari 2020 een gedeeltelijke vergoeding voor. Deze vergoeding was er nog niet. Leveranciers van sondevoeding vindt u in onze zorgzoeker. Deze staan niet meer in de verzekeringsvoorwaarden.
 • Specialistische zorg
  Zorg door specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten, wordt vanaf 1 januari 2020 vergoed vanuit de basisverzekering. Voor deze zorg heeft u een verwijzing van de huisarts nodig.
 • Verpleging en verzorging
  Vanaf 1 januari 2020 vergoeden wij alleen verpleging en verzorging als de zorgverlener een hbo-verpleegkundige in dienst heeft. Deze hbo-verpleegkundige moet de indicaties stellen. Zelfstandig werkende mbo-verpleegkundigen, verzorgenden niveau 3 of verzorgenden in de individuele gezondheidszorg (VIG-er) kunnen nog steeds zorg verlenen. Ze moeten dan wel samenwerken met een hbo-verpleegkundige die de indicaties stelt. De hbo-verpleegkundige moet ook bij de zorg betrokken blijven.
 • Verpleging, verzorging en GGZ
  Maakt u voor verpleging en verzorging of geestelijke gezondheidszorg (GGZ) gebruik van een zorgverlener waarmee wij geen contract hebben? Dan moet u vanaf 1 januari 2020 zelf de rekening bij ons declareren. Uw zorgverlener kan dit niet meer voor u doen. Wij maken het bedrag aan u over. 
Terug naar het overzicht
Wilt u de wijzigingen van meer verzekeringen bekijken, ga dan terug naar het overzicht. 
Meer over vergoedingen
Wilt u meer weten over vergoedingen voor uw zorg? Hier vindt u alle vergoedingen van 2019 en 2020.
Meer over voorwaarden
Kent u graag de kleine lettertjes van uw zorgverzekering? Bekijk dan de voorwaarden van uw verzekering.
X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord