Van behandeling in het ziekenhuis tot de rekening

Gaat u binnenkort naar het ziekenhuis? Of bent u pas geweest? Soms betaalt u voor dit bezoek zelf een bedrag, uw eigen risico. De zorgkostenfactuur voor deze ziekenhuiskosten krijgt u meestal pas een tijd na uw bezoek. Dit kan soms wel maanden duren. We leggen het u graag uit.

Het ziekenhuis opent voor uw behandeling een DBC

Tijdens de eerste afspraak in het ziekenhuis wordt u onderzocht door een medisch specialist. Op basis van zijn of haar bevindingen wordt een DBC geopend. Dit is een Diagnose Behandelcombinatie. Hierin verzamelt het ziekenhuis alle kosten van uw ziekenhuisbezoek. Denk aan:

 • Afspraken bij de arts
 • Onderzoeken, zoals echo’s of scans
 • Medicijnen
 • Operaties
 • Controles

Een DBC vormt de basis van een ziekenhuisrekening (zorgnota). Een DBC is 42 dagen tot 120 dagen open. Als een DBC afloopt, declareert het ziekenhuis de kosten aan de zorgverzekeraar. Zien wij nog kosten, bijvoorbeeld uw eigen risico, die u zelf moet betalen? Dan ontvangt u hiervoor een zorgkostenfactuur. Maar zoals u ziet, kan dit dus even duren.

Vervolg-DBC

Het kan zijn dat uw behandeling nog niet klaar is op het moment dat de DBC afloopt. Bijvoorbeeld omdat u nog terug moet voor een controle. Het ziekenhuis opent dan een vervolg-DBC. De startdatum van de vervolg-DBC sluit altijd direct aan op de sluitingsdatum van de vorige DBC. Het zegt dus niets over wanneer u zelf in het ziekenhuis was. Een vervolg-DBC duurt maximaal 120 dagen.

Kosten die u betaalt voor uw behandeling in het ziekenhuis

Ziekenhuizen sturen de rekening naar ons. Dit doen zij gemiddeld binnen 4 maanden na het sluiten van de DBC. Wij betalen de kosten van uw behandeling en controles direct aan het ziekenhuis. Voor de meeste ziekenhuiszorg geldt wel het eigen risico. Geldt voor uw behandeling eigen risico of een eigen bijdrage? Dan ontvangt u voor de kosten van ons een zorgkostenfactuur. Deze kosten betaalt u namelijk zelf.

Behandeling in een ander jaar dan kosten eigen risico

Voor het eigen risico kijken we naar de datum waarop de DBC is geopend. Hierdoor kan het dus zijn dat u eigen risico betaalt voor een behandeling in een ander jaar.

Een voorbeeld: uw vervolg-DBC wordt geopend in december en u heeft in januari een controle in het ziekenhuis. Dan horen de kosten van deze controle bij de vervolg-DBC met startdatum december. Dit betekent dat u voor de controle in januari eigen risico betaalt voor het jaar daarvoor.

Veelgestelde vragen

 • Voor de meeste zorg geldt het eigen risico van het jaar waarin uw behandeling plaatsvindt. Dus als u in december 2023 een behandeling heeft gehad, betaalt u het eigen risico van 2023. En als u in 2024 een behandeling heeft gehad, betaalt u het eigen risico van 2024. Dit geldt bijvoorbeeld voor fysiotherapie, logopedie, ergotherapie en diëtetiek.

  Voor ziekenhuiszorg werkt dat anders. Ziekenhuizen rekenen nooit losse behandelingen af. Zij verzamelen meerdere behandelingen in een pakketje. Zo’n pakketje heet een Diagnose Behandel Combinatie (DBC). Een DBC eindigt als uw behandeling klaar is of na maximaal 120 dagen. Dit aantal is door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaald. Gaat uw behandeling na deze periode nog verder? Dan start er een vervolg-DBC. U kunt bij uw zorgaanbieder navragen wanneer een vervolg-DBC wordt gestart.

  Voorbeeld 1

  In november 2023 bezocht u een medisch specialist. Op dat moment start de DBC. In januari 2024 wordt u geopereerd. U betaalt alleen over 2023 eigen risico, omdat de DBC nog doorloopt in 2024.

  Voorbeeld 2

  In november 2023 onderging u een operatie. In juli 2024 moet u terug naar het ziekenhuis voor een nacontrole. Uw specialist start een nieuwe DBC. U betaalt eigen risico voor uw operatie in 2023. Voor de nacontrole betaalt u uw eigen risico over 2024.

 • Dit is afhankelijk van 3 dingen:
  • Hoeveel vrijwillig eigen risico u heeft
  • Hoeveel eigen risico u dit jaar al gebruikt heeft
  • De kosten van uw behandeling
  Onze zorgadviseurs kunnen voor u zien hoe duur een bepaalde behandeling is. Wilt u weten wat de stand van uw eigen risico is? Kijk dan in Mijn IZA of in de IZA app.