Vragen over de zorgpas

Je vindt hier veelgestelde vragen over de IZA zorgpas: bijvoorbeeld waar je deze vindt en hoe het zit met je zorgpas in het buitenland.

Veelgestelde vragen

 • Uw IZA zorgpas zetten wij na de ingangsdatum van uw zorgverzekering voor u klaar in de IZA app. Zo hebt u deze altijd bij de hand. Hebt u toch liever een pasje in uw portemonnee? Dan kunt u deze na de ingangsdatum van uw zorgverzekering zelf aanvragen via de IZA app of op Mijn IZA.

  In de app vindt u ook informatie die op uw European Health Insurance Card (EHIC) staat. Met deze informatie kan een zorgverlener uit de meeste landen in Europa een declaratie indienen bij ons. Let op: het is geen officiële EHIC. In de IZA app vindt u de digitale informatie van uw zorgpas en EHIC onder het kopje 'Zorgverzekering'. 
 • Aanvragen van een zorgpas hoeft niet. U hebt uw zorgpas altijd bij u via de IZA app, bij ‘Zorgverzekering’. Als uw zorgverlener vraagt naar uw zorgpas, kunt u dit laten zien. Dat is makkelijk en milieuvriendelijk.

  Wilt u toch liever een pasje in uw portemonnee? Dan kunt u dit na de ingangsdatum van uw zorgverzekering aanvragen via de IZA app of in Mijn IZA. U ontvangt een nieuwe zorgpas binnen 5 werkdagen.

  De zorgpas in de IZA app geldt ook op vakantie. Let op: Gaat u naar een land buiten Europa, dan hebt u een pasje nodig.

 • Wilt u liever een zorgpas in uw portemonnee? Deze kunt u na de ingangsdatum van uw zorgverzekering zelf gratis aanvragen via de IZA App of Mijn IZA. U ontvangt een nieuwe zorgpas binnen 5 werkdagen.  

 • Het is altijd goed om veranderingen snel aan ons door te geven. Als de verandering ook te maken heeft met uw zorgpas, dan wordt uw digitale zorgpas in de IZA app aangepast. Een nieuw adres hoeft u niet aan ons door te geven. Dit doet de gemeente voor u.
 • Gaat u naar een zorgverlener in Nederland en vraagt deze om een zorgpas? In Nederland heeft uw zorgverlener genoeg aan de informatie op uw digitale zorgpas. Hiermee kan uw zorgverlener een declaratie bij ons indienen. U vindt de digitale versie van de zorgpas in de IZA app onder het kopje 'Zorgverzekering'. Hebt toch liever een pasje in uw portemonnee? Dan kunt u deze zelf gratis aanvragen in de IZA app of in Mijn IZA.

  Uw officiële, wettelijke bewijs is uw polisblad, maar u hebt dit bijna nooit nodig. Op uw polisblad staat welke verzekering u hebt. Deze informatie staat ook in de IZA app en in Mijn IZA.

  In de IZA app vindt u ook informatie die ook op een EHIC (Europese zorgpas) staat. Hiermee kan uw zorgverlener in het buitenland een declaratie bij ons indienen. Let op: het is geen officieel document. Soms vraagt een zorgverlener in het buitenland wel om een officieel bewijs. Neem in dat geval contact op met de IZA Alarmcentrale via +31 40 297 55 60. Wij sturen dan een bewijs van verzekering naar de zorgverlener. Zo voorkomt u dat u de kosten misschien zelf moet voorschieten.

  Of vraag voor vertrek zelf een plastic zorgpas en EHIC bij ons aan via de IZA app of Mijn IZA.

 • Achterop uw plastic zorgpas staat de European Health Insurance Card (EHIC). Met deze informatie kan uw zorgverlener een declaratie bij ons indienen. Is uw plastic pas verlopen? Dan sturen wij u niet meer automatisch een nieuwe pas. In de IZA app staan uw zorgpas en EHIC altijd digitaal voor u klaar. Voor Nederland hebt u genoeg aan deze digitale gegevens. In het buitenland kan dit anders zijn. De informatie in de app is geen officieel document.

  Soms vraagt een zorgverlener in het buitenland wel om een officieel bewijs. Neem dan contact op met de IZA Alarmcentrale via +31 40 297 55 60. Wij sturen dan een bewijs van verzekering naar de zorgverlener. Zo voorkomt u dat u de kosten misschien zelf moet voorschieten. Of vraag voor vertrek zelf een plastic zorgpas en EHIC bij ons aan via de IZA app of Mijn IZA. U ontvangt binnen 5 werkdagen gratis uw pas thuis.

 • U vindt uw polisnummer op uw polis in de IZA app en Mijn IZA.

 • Aanvragen van een nieuwe zorgpas hoeft niet. U heeft uw zorgpas altijd bij u via de IZA app, bij ‘Zorgverzekering’. Als uw zorgverlener vraagt naar uw zorgpas, kunt u dit laten zien. Dat is makkelijk en milieuvriendelijk.

  Wilt u toch liever een pasje in uw portemonnee? Dan kunt u dit aanvragen via de IZA app of in Mijn IZA. U ontvangt een nieuwe zorgpas binnen 5 werkdagen.

  De zorgpas in de IZA app geldt ook op vakantie. Let op: Gaat u naar een land buiten Europa, dan hebt u een pasje nodig.

 • U kunt het pasje doorknippen en weggooien. De verzekerde vindt de digitale zorgpas ook in de IZA app. U hoeft de pas niet naar ons op te sturen.

 • U kunt uw pasje doorknippen en weggooien.