Vragen over de zorgpas

U leest hier veelgestelde vragen over de IZA zorgpas. Bijvoorbeeld waar u deze vindt. En hoe het zit met uw zorgpas in het buitenland.

Veelgestelde vragen

 • U ontvangt uw zorgpas digitaal in de IZA app. Na de ingangsdatum van uw zorgverzekering. Zo heeft u uw pas altijd bij de hand. 

  Lees meer over uw zorgpas in de app

 • Aanvragen van een zorgpas hoeft niet. Uw zorgpas staat automatisch digitaal voor u klaar in de IZA app. Zo heeft u uw pas altijd bij de hand. Als uw zorgverlener vraagt naar uw zorgpas, kunt u de zorgpas in de app laten zien. Dat is makkelijker en duurzamer dan een plastic zorgpas. Lees meer over uw zorgpas in de app.

  Wilt u toch liever een plastic zorgpas in uw portemonnee? Dan kunt u deze aanvragen via de IZA app of in Mijn IZA. U ontvangt uw pas binnen 5 werkdagen gratis thuis. De plastic zorgpas is 5 jaar geldig. 

 • U vindt de zorgpas van uw medeverzekerden in de IZA app. Zo heeft u alle zorgpassen altijd bij de hand. Klik in de app op ‘Verzekering’ en dan ‘Zorgpas’. Klik op de pijltjes naast uw naam om de zorgpas van een medeverzekerde te bekijken. Medeverzekerden kunnen de IZA app ook zelf downloaden voor hun eigen zorgpas. 

  Lees meer over de zorgpas in de app
 • Het is altijd goed om veranderingen snel aan ons door te geven. Heeft de verandering te maken met uw zorgpas? Dan wordt uw digitale zorgpas in de Zorgzaam app vanzelf aangepast. Een nieuw adres hoeft u niet aan ons door te geven. Dit doet de gemeente voor u.
 • Uw zorgpas is geen wettelijk verzekeringsbewijs. Uw polisblad is dat wel. Maar u heeft dit bijna nooit nodig. Op uw polisblad staat welke verzekering u heeft. Deze informatie staat ook in de IZA app en in Mijn IZA. In Nederland heeft uw zorgverlener genoeg aan de informatie op uw zorgpas. Hiermee kan uw zorgverlener een declaratie bij ons indienen.

  Heeft u zorg in het buitenland nodig? Dan toont u uw EHIC (European Health Insurance Card) aan de zorgverlener in het buitenland. Deze is geldig in de meeste Europese landen. En in een aantal landen buiten Europa. Bent u in een land waar uw EHIC niet geldig is? Dan heeft u een andere verklaring nodig. Lees meer over de EHIC.

 • Heeft u zorg in het buitenland nodig? Dan gebruikt u uw EHIC (European Health Insurance Card). Deze is geldig in de meeste Europese landen. En in een aantal landen buiten Europa. Lees meer over de EHIC.

  Voor landen waar de EHIC niet geldt, heeft u een 111-formulier nodig. Voor Cuba, Rusland, Venezuela, Wit-Rusland en Zuid-Afrika heeft u een Verzekeringsverklaring nodig.
 • U vindt uw polisnummer op uw polis in de IZA app en Mijn IZA onder 'Verzekering'.

  Lees meer over uw polis

 • Aanvragen van een nieuwe zorgpas hoeft niet. U heeft uw zorgpas altijd bij u via de IZA app, bij ‘Zorgverzekering’. Vraagt uw zorgverlener naar uw zorgpas? Dan kunt u uw zorgpas in de app laten zien. Dat is makkelijk voor u. En duurzamer dan een plastic zorgpas.

  Meer over de zorgpas

Ook interessant voor u

Uw IZA zorgpas
EHIC: uw Europese zorgpas