Vragen over meeverzekeren kinderen of partner

Verandert uw zorgverzekering als u gaat trouwen of een kind krijgt? Hoe zit het met de zorgverzekering van uw kind? En tot welke leeftijd is uw kind gratis meeverzekerd? Bekijk hieronder de vragen en antwoorden.

  • Tot 18 jaar is de zorgverzekering gratis. Zowel de basis- als de aanvullende verzekering. Staat uw kind bij u op de polis? Dan betaalt u vanaf de 18e verjaardag ook voor uw kind premie. Het is natuurlijk ook mogelijk om uw kind zelf de premie te laten betalen. Hiervoor moet uw kind wel zelf een zorgverzekering afsluiten bij Zorgzaam. Uw kind wordt dan automatisch van uw polis afgehaald.

    Meer over over 18 jaar worden

  • Ja, uw kind heeft een eigen zorgverzekering maar kan wel gewoon bij u op de polis blijven. Gaat uw kind op een ander adres wonen? Geef het nieuwe adres dan door aan de gemeente. De gemeente past het adres aan in de Basisregistratie personen (BRP). Wij krijgen het nieuwe adres dan automatisch door van de gemeente.
  • Ja, uw kind kan gewoon bij u op de polis blijven staan. Uw kind hoeft alleen het nieuwe adres door te geven aan de gemeente. De gemeente past het adres aan in de Basisregistratie personen (BRP). Wij krijgen het nieuwe adres dan automatisch door van de gemeente.
  • Nee, er verandert dan niets aan uw zorgverzekering. Wel kunt u ervoor kiezen om samen op één polis te staan. Het voordeel is dat jullie gegevens dan overzichtelijk bij elkaar staan. 
  • Gefeliciteerd! Uw kindje moet zo snel mogelijk worden ingeschreven voor de zorgverzekering. Schrijf uw baby binnen vier maanden na de geboorte in. U kunt uw pasgeboren zoon of dochter online aanmelden via Mijn IZA

    Meer over geboorte doorgeven