Mijn kind wordt 18 jaar

Wordt uw kind binnenkort 18 jaar? We begrijpen dat er daardoor een aantal zaken gaan veranderen en geregeld moeten worden. Eén daarvan is de zorgverzekering. Vanaf de maand na de 18e verjaardag is uw kind niet meer gratis met u meeverzekerd. Wat betekent dit voor u? 

Wat verandert er als uw kind 18 jaar wordt?

Uw kind is tot zijn of haar 18e gratis met u of uw partner meeverzekerd tegen ziektekosten. De maand nadat uw kind 18 jaar wordt, moet uw kind zelf verzekerd zijn tegen ziektekosten en hiervoor premie betalen. Ook heeft uw kind dan een verplicht eigen risico van € 385. Uw kind ontvangt hierover van ons een brief.

Tip: Vraag zorgtoeslag aan!

Veel jongeren ontvangen maximaal € 145 zorgtoeslag per maand. Zo betaalt u of uw kind minder zelf voor de zorgverzekering.

Eigen zorgverzekering of meeverzekerd? Bekijk de opties

Uw kind kan een eigen zorgverzekering afsluiten. Of uw kind blijft met u meeverzekerd, met dezelfde of een aangepaste zorgverzekering. Wat doen de meeste 18-jarigen? Welke zorgverzekering past het beste bij uw kind? We hebben de opties voor u op een rij gezet. En helpen u graag de juiste keuze te maken!

Hulp nodig bij uw keuze?

Dit kunt u kiezen bij een zorgverzekering.

 • In Nederland is een basisverzekering verplicht. Zo is iedereen in één keer goed verzekerd voor de meest voorkomende zorg, zoals een huisartsbezoek, medicijnen of medisch specialistische zorg. IZA biedt keuze uit 3 varianten basisverzekeringen

 • Iedereen van 18 jaar en ouder heeft een wettelijk verplicht eigen risico van € 385. De zorgverzekeraar betaalt zorgkosten pas als die hoger zijn dan het eigen risico. Er zijn uitzonderingen, zoals een bezoek aan de huisarts. Daarvoor betaalt niemand eigen risico.

  Verwacht u weinig zorgkosten voor uw kind? Dan kunt u kiezen voor een extra eigen risico. Dit heet het vrijwillig eigen risico. Dan wordt het eigen risico bijvoorbeeld € 885, maar wordt de premie wel lager.

  Tip: Zorg dat u of uw kind dan wel geld apart zet om onverwachte zorgkosten te kunnen betalen. Stel, uw kind heeft zijn/haar kniebanden gescheurd op het voetbalveld en moet naar het ziekenhuis. U of uw kind krijgt daarvan een rekening van € 800. Het eigen risico is € 385. Dit betekent dat u of uw kind € 385 zelf betaalt. De rest van de rekening, namelijk € 415, betaalt de zorgverzekering. Het eigen risico is dan op. Heeft uw kind de rest van het jaar nog vaker zorg nodig? Dan betaalt de verzekering die rekeningen.

  Het eigen risico van uw kind berekenen we voor de rest van het jaar. Wordt uw kind in juli 18 jaar? En heeft hij of zij een eigen risico van € 385? Dan wordt het eigen risico voor dit jaar € 160,42 (€ 385/12 maanden x 5 resterende maanden).

 • Een basisverzekering vergoedt niet alles. Voor extra zorg kunt u daarom een aanvullende verzekering voor uw kind afsluiten. Dit is niet verplicht. Bedenk goed of dat voor uw kind zin heeft. Heeft uw kind een sterk gebit of nooit gaatjes? Dan heeft hij/zij niet zo veel aan een tandverzekering. De kosten voor de verzekering zijn dan hoger dan de rekening van de tandarts.

  Sport uw kind veel en heeft hij/zij regelmatig een blessure? Dan kan het slim zijn om een aanvullende verzekering te kiezen die fysiotherapie ruim vergoedt.

  Ook een bril of contactlenzen worden vergoed vanuit een aanvullende verzekering. 
 • Mogelijk krijgt uw kind korting op de premie via uw of zijn/haar werkgever of het lidmaatschap van een vereniging. Dit heet collectief verzekeren.
 
Voor gratis advies

Bel: 088 – 131 16 52

Dan kijken we samen welke zorgverzekering het beste bij uw kind past. En helpen we u met het wijzigen of afsluiten.

Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur. U betaalt uw gebruikelijke belkosten.

Checklist

Overleg met uw kind

U heeft vast meer ervaring met zorgverzekeringen dan uw kind. Adviseer en help hem/haar daarom.

 

Kies vóór de 18e verjaardag

Wilt u de zorgverzekering van uw kind wijzigen? Maak dan vóór zijn/haar 18e verjaardag een keuze.

 

DigiD aanvragen

Met DigiD logt uw kind in op websites van de overheid. En regelt hij/zij zorgzaken online in Mijn IZA en de IZA Zorg app.

 

Zorgtoeslag aanvragen

Veel jongeren ontvangen per maand maximaal € 145 zorgtoeslag. Zo betaalt u of uw kind minder zorgkosten zelf.

Kies een zorgverzekering

Kiest uw kind een eigen zorgverzekering of blijft hij/zij met u meeverzekerd? En welk eigen risico kiest uw kind?

Handige tips

 

Veelgestelde vragen

 • We halen uw kind automatisch van uw polis af wanneer uw kind een eigen zorgverzekering afsluit. U hoeft hier niets voor te doen. Uw kind kan zelf online de premie berekenen en afsluiten.
 • Dat kan. U kunt kinderen tot 30 jaar meeverzekeren op uw polis. Ook wanneer het kind verhuist, kan hij/zij meeverzekerd blijven. 

  Houd er wel rekening mee dat u de premie en het eigen risico voor uw kind betaalt als hij/zij met u meeverzekerd is.
 • Betaalt u per jaarbetaling? Dan schrijven wij eind december de premie voor alle verzekerden op uw polis voor het komende jaar af. Omdat uw kind in de loop van het jaar 18 jaar wordt, betaalt u ook de premie van uw kind voor het deel van het jaar dat uw kind premieplichtig is.

  U betaalt voor uw kind premie voor hetzelfde pakket als uw kind nu heeft. Dat is hetzelfde pakket dat uw kind krijgt als u besluit zijn/haar zorgverzekering niet te wijzigen. Kiest uw kind een eigen zorgverzekering of wijzigt u de zorgverzekering van uw kind? Dan verrekenen wij het verschil in premie met u.
 • Heeft uw kind gekozen heeft voor een eigen zorgverzekering? Dan betaalt uw kind maandelijks premie. Maakt uw kind zorgkosten? Dan betaalt uw kind soms eigen risico.

  Eerste premie betaling

  De maand nadat uw kind 18 jaar wordt, gaat hij of zij premie betalen voor de zorgverzekering. Een voorbeeld: uw kind wordt op 5 juli 18 jaar. Vanaf 1 augustus betaalt uw kind premie.

  Wanneer betaalt uw kind eigen risico?

  Het eigen risico gaat in op de maand nadat uw kind 18 jaar wordt. Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg van de basisverzekering. Zoals een bezoek aan de medisch specialist in het ziekenhuis, medicijnen en spoedeisende hulp. Voor zorg uit de aanvullende verzekering betaalt uw kind geen eigen risico.

  Hoe betaalt uw kind het eigen risico?

  Heeft uw kind gebruik gemaakt van zorg uit de basisverzekering? Dan brengen wij het eigen risico in rekening nadat wij de factuur van de zorgverlener hebben ontvangen. Uw kind ontvangt dan een zorgkostenfactuur van ons. Hierop staat welke zorgverlener wat heeft gedeclareerd. En hoeveel eigen risico uw kind moet betalen.

  Vrijwillig eigen risico

  Uw kind kan ervoor kiezen om naast verplicht eigen risico ook een vrijwillig eigen risico af te sluiten. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe minder premie uw kind betaalt. Uw kind betaalt in dat geval een groter deel eigen risico van de zorg uit de basisverzekering zelf.

 • Ja, als uw kind voor een eigen zorgverzekering heeft gekozen, zeggen wij de oude zorgverzekering automatisch voor u op. Hiervoor hoeft u niets te doen.

 • Nee hoor. Kinderen tot 30 jaar kunnen meeverzekerd blijven op uw polis. Het maakt daarbij niet uit of uw kind studeert. Als uw kind 30 jaar wordt, ontvangt hij/zij een nieuwe polis.