Vergoeding-apotheek
Bij de drogist of apotheker kunt u kiezen uit allerlei pijnstillers met paracetamol. Ze werken allemaal even goed. Welke pijnstiller neemt u? Grote kans dat u voor de goedkoopste kiest. Wij doen ook zoiets: van een aantal geneesmiddelen vergoeden we alléén de variant met de laagste prijs. Dit noemen we 'voorkeursbeleid'. Zo houden we de zorg betaalbaar en uw premie zo laag mogelijk.

Om welke geneesmiddelen gaat het?

In het Reglement farmaceutische zorg vindt u een lijst met voorkeursgeneesmiddelen. Let op: deze lijst kan veranderen. Uw apotheek weet altijd welke geneesmiddelen zij mag leveren.

Wij vergoeden goede en goedkopere medicijnen

Vaak maken meerdere fabrikanten een geneesmiddel met dezelfde werkzame stof en dezelfde werking. Deze middelen verschillen in prijs, maar niet in kwaliteit. Wij vergoeden  alleen het goedkoopste medicijn. Dit noemen we een voorkeursgeneesmiddel of ‘preferent medicijn’. Dit geneesmiddel werkt hetzelfde als een duurdere variant. Het zit alleen in een ander doosje. Alle voorkeursgeneesmiddelen zijn door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen goedgekeurd op het gebied van kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid.

Geen eigen risico, dus voordeliger

Deze voorkeursgeneesmiddelen zijn voor u voordeliger, want u betaalt hiervoor geen eigen risico. Dit geldt voor zowel IZA Ruime Keuze als IZA Eigen Keuze. U betaalt wel eigen risico voor de kosten die uw apotheek maakt voor het afleveren van het geneesmiddel, de terhandstellingskosten.

Vraag uw apotheker dus altijd om het voorkeursgeneesmiddel. Dan weet u zeker dat u een vergoeding krijgt. Én u betaalt geen onnodig eigen risico.

Wat schrijft uw arts voor?

Wij hebben met artsen afgesproken dat zij de werkzame stof op het recept vermelden in plaats van een merknaam. Uw apotheker zorgt er dan voor dat u het voorkeursgeneesmiddel krijgt.

Uitzondering

Bij hoge uitzondering kan het voorkomen dat het voor u medisch noodzakelijk is om toch een geneesmiddel van een ander merk te gebruiken. Bijvoorbeeld omdat u allergisch bent voor een vul- of hulpstof van het voorkeursgeneesmiddel. Dan krijgt u het andere (duurdere) middel gewoon vergoed. Uw arts vermeldt dan 'medische noodzaak' op het recept. De kosten van dit geneesmiddel vallen wel volledig onder uw eigen risico.

Er kan alleen sprake zijn van medische noodzaak als u het voorkeursgeneesmiddel al een keer hebt gebruikt. Wij hebben apothekers gevraagd dit te controleren. Hebt u het voorkeursgeneesmiddel nog niet eerder gebruikt? Dan kan de apotheker afwijken van het recept en u toch een voorkeursgeneesmiddel meegeven. Dit gebeurt altijd in overleg met uw arts. De kosten van dit voorkeursgeneesmiddel vallen niet onder uw eigen risico. Over de terhandstellingskosten of de kosten van het begeleidingsgesprek betaalt u wel eigen risico.

Vergoeding voor geneesmiddelen

Wilt u meer weten over welke medicijnen u wel en niet vergoed krijgt? Bekijk dan onze pagina over de vergoeding van geneesmiddelen.