Samen werken aan gezondheid met het vitaliteitsbudget

IZA is al bijna 70 jaar de zorgverzekeraar voor gemeenten, provincies, waterschappen en brandweer
Een gezonde organisatie is een organisatie met vitale medewerkers. En dat vinden we net zo belangrijk als u. Het vitaliteitsbudget komt hierbij van pas. Maar wat is het vitaliteitsbudget nu precies? En wanneer heeft u er recht op en wat kunt u ermee? Wij leggen het u graag uit.

Het vitaliteitsbudget

Het vitaliteitsbudget is een bedrag dat u kunt gebruiken om interventies in te zetten om uw medewerkers vitaal te houden. En zo het verzuim te verlagen. Denk aan een stoppen-met-roken-training of een coachingsprogramma ‘voeding en beweging’.

Wat is het vitaliteitsbudget?

 • Valt u als werkgever onder VNG, IPO, Vereniging Werken voor Waterschappen (Vwvw) of WSGO? Dan stelt IZA sinds 2021 een vitaliteitsbudget voor u beschikbaar.
 • U ontvangt per verzekerde medewerker € 5 inclusief btw.
 • Het totale budget kunt u inzetten voor alle medewerkers. Ook als zij niet gebruik maken van de collectieve zorgverzekering.
 • Uw vitaliteitsbudget wordt op 1 februari vastgesteld voor dat kalenderjaar. Wij laten u weten wat uw budget voor dat jaar is.

Neem budget mee naar volgend jaar

Zet u het budget dit jaar niet volledig in? Dan neemt u het openstaande bedrag automatisch mee naar volgend jaar. U kunt het budget dus inzetten wanneer het u uitkomt. Het opgespaarde budget vervalt pas bij het einde van het collectieve zorgcontract van IZA met VNG, IPO, Vwvw en WSGO (2025).
Maakt u nog geen gebruik van het vitaliteitsbudget?
Benieuwd naar de mogelijkheden? Plan een videobelafspraak in wanneer het u uitkomt.

De 5 meest gekozen interventies vanuit het vitaliteitsbudget

U kunt het vitaliteitsbudget inzetten voor verschillende interventies, trainingen of workshops. Deze mogen zowel afkomstig zijn van ons interventieplatform Mijn Bedrijfszorg als uit uw eigen netwerk. Het aanbod is enorm! Dus neem voor advies vooral contact op met uw contactpersoon. Ter inspiratie vindt u hieronder de 5 meest gekozen interventies.

Training werkgeluk

1. Training: Werkgeluk

Medewerkers die werkgeluk ervaren zijn productiever, effectiever en gemotiveerder. Zij voelen zich ook op andere gebieden in hun leven gelukkiger. En dat nemen ze weer mee naar hun werk! In deze training krijgen medewerkers inzicht in wat zij écht belangrijk vinden in hun werk en privéleven. Zo werken zij aan hun persoonlijke groei en daarmee aan de effectiviteit van uw organisatie.
Training goed slapen

2. Training: Goed slapen

Het is geen geheim dat slapen ontzettend belangrijk is voor je gezondheid. Medewerkers die goed slapen zijn fitter, hebben meer focus en presteren beter. Deze training zit boordevol informatie en helpt uw medewerkers om hun slaappatroon te verbeteren. Met als resultaat: uw medewerkers voelen zich energieker en presteren beter!
Preventief Medisch Onderzoek

3. Preventief Medisch Onderzoek

Wilt u de gezondheid van uw medewerkers in kaart brengen? En daarmee ook eventuele risico`s voor uw organisatie? Dit kan met een Preventief Medisch Onderzoek (PMO). Het onderzoek geeft persoonlijk inzicht én helpt uw medewerkers met eenvoudige tips hun gezondheid te verbeteren. En bovendien werkt u met het PMO aan verhoging van de productiviteit en verlaging van het verzuim. Win-win!

4. Training: de overgang

Ruim 1,5 miljoen vrouwen in Nederland zijn in de overgang. Een levensfase waarin er veel verandert voor een vrouw. Niet alleen lichamelijk maar ook mentaal heeft de overgang impact op het dagelijks leven. De klachten die daarbij ontstaan kunnen ook invloed hebben op het werk. Deze training helpt vrouwelijke medewerkers om gezond(er) te leven en werken in deze levensfase. Zodat de klachten verminderen en ze meer energie en regie ervaren.

5. Workshop mentale veerkracht

Dat medewerkers zich gezond en veerkrachtig voelen is belangrijk. Hoe medewerkers omgaan met stress en tegenslagen maakt veel verschil in hoe ze hun werk doen. Een positieve kijk op het leven kan helpen om je goed te voelen. Wat er ook op je pad komt. Met deze workshop ondersteunt u medewerkers om hun eigen stresssignalen te (leren) herkennen. En krijgen ze tips hoe zij vervolgens met stress en tegenslagen om kunnen gaan zodat ze veerkrachtiger worden.

Zo zet u het vitaliteitsbudget in

Dat kan heel eenvoudig in vier stappen:

 1. Check uw beschikbare budget

  Begin maart ontvangt u van uw contactpersoon een e-mail waarin staat hoe hoog uw vitaliteitsbudget voor dat jaar is.
 2. Bekijk het aanbod

  Op Mijn Bedrijfszorg ziet u ons overzicht aan interventies, workshops en trainingen op het gebied van mentale en fysieke gezondheid. Komt u er niet uit? We denken natuurlijk graag met u mee. Neem gerust contact op voor advies.
 3. Geef uw keuze door

  Heeft u een keuze gemaakt voor een interventie, workshop of training? Stem dit dan definitief af met uw contactpersoon en plan de interventie.
 4. Factureer de interventie

  Als u alles heeft afgestemd en de interventie, workshop of training is gepland, dan kunt u de interventie factureren. Uw contactpersoon helpt u hierbij.

Een platform van én voor HR-professionals

Wat u ook zoekt op het gebied van gezondheid en vitaliteit binnen uw organisatie, op welk moment dan ook. U vindt het op Gezond Werkgeverschap. Of u al heel ver bent met uw vitaliteitsbeleid of pas net begint. Of u nu iets zoekt over een specifiek onderwerp of misschien niet goed weet waar te beginnen. Dit platform helpt u als HR-professional verder met informatie en inspiratie. We helpen u op weg met tips en tools voor leidinggevenden en medewerkers: van webinars tot workshops en apps en van podcasts tot blogs en factsheets.

Heeft u nog vragen?

Heeft u behoefte aan advies? Of heeft u een vraag, bijvoorbeeld over een specifieke interventie? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.
Plan een videobelafspraak
Plan zelf een videobelafspraak met een zakelijk adviseur. Dat kan op een moment wanneer het u uitkomt.
Bel met uw contactpersoon
Liever telefonisch contact? Natuurlijk kunt u altijd met uw contactpersoon bellen.