Maakt u gebruik van langdurige zorg? Of verwacht u binnenkort langdurige zorg nodig te hebben? Op deze pagina leest u hoe u deze zorg kunt regelen via een zorgkantoor.

Vind uw zorgkantoor

Heeft u ook intensieve, blijvende zorg nodig? Het zorgkantoor helpt u graag. Er zijn in Nederland 32 zorgkantoren.

Vul uw postcode in en vind een zorgkantoor bij u in de buurt.

Vind uw zorgkantoor

Bent u dubbel verzekerd?

Maakt u gebruik van langdurige zorg (Wlz)? En verblijft u in een instelling waar u ook wordt behandeld? Controleer of u de aanvullende tandverzekering kunt opzeggen.

Dubbel verzekerd?

Wat doet een zorgkantoor?

Een zorgkantoor koopt zorg in bij bijvoorbeeld zorginstellingen en verpleeghuizen. Daarnaast helpen ze mensen die langdurige zorg nodig hebben. Het zorgkantoor kijkt met u welke langdurige zorg het beste past bij uw wensen en behoeften. Dit kan zorg thuis zijn of zorg ergens anders. Op deze manier heeft u zelf de regie en kiest u voor zorg die u belangrijk vindt. Als de zorg niet naar wens is, kan het zorgkantoor dit voor u bespreken met de zorgverlener.

Keuze uit:

 • Het gemak van zorg in natura
  Het zorgkantoor regelt samen met een gecontracteerde zorgverlener uw wensen omtrent de zorg. De kosten hiervoor worden door het zorgkantoor rechtstreeks aan de zorgverlener betaald.
 • Eigen regie en vrije keus met een persoonsgebonden budget
  Met een persoonsgebonden budget (pgb) bepaalt u zelf door wie, wanneer, waar en hoe u de zorg wilt krijgen. Dit omschrijft u in een zorgplan. Daarna sluit u een contract af met de zorgverlener. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) checkt het contract en het zorgkantoor geeft akkoord op het zorgplan. De SVB beheert het budget en betaalt degene die de zorg verleent.

Tips van het zorgkantoor

Tip 1: Bespreek goed met uw huisarts, zorgverlener en het zorgkantoor of een indicatie voor langdurige zorg het beste bij u past.

Tip 2: Spoed? Uw huisarts kan ervoor zorgen dat u binnen 24 uur bij een zorgaanbieder voor langdurige zorg geplaatst wordt.

Tip 3: Het zorgkantoor kan u helpen bij het opstellen van het zorgplan, waarin beschreven staat welke zorg voor u belangrijk is en wat uw wensen zijn.

Hoe het zorgkantoor de familie Adriaanse en Max helpt

Gemak met zorg in natura voor mevrouw Adriaanse

Meneer en mevrouw Adriaanse zijn al bijna 50 jaar samen. De laatste jaren gaat mevrouw Adriaanse steeds meer vergeten en ook de reuma zorgt ervoor dat ze minder dingen zelf kan doen. Meneer Adriaanse voert alle huishoudelijke taken uit en verzorgt zijn vrouw. Maar dit wordt steeds zwaarder voor hem. Via de huisarts vragen ze een indicatie aan. Daarna neemt meneer Adriaanse contact op met het zorgkantoor.

Bekijk hoe het zorgkantoor helpt
 
Voorbeeld Max 

Eigen regie en vrije keus met een Persoonsgebonden Budget voor Max

Max van 8 jaar heeft een verstandelijke en lichamelijke beperking. Hij kan niet naar school en zit in een rolstoel. Max heeft dagbesteding bij de Vlinder. Elke ochtend wordt Max opgehaald en met de bus naar de Vlinder gebracht. Zijn moeder Jeanet zorgt ervoor dat Max op tijd klaar is. Vooral lichamelijk wordt de zorg voor Max steeds zwaarder. Jeanet vraagt het zorgkantoor om hulp.

Bekijk hoe het zorgkantoor helpt

De Wet langdurige zorg (Wlz)

De Wlz is er voor mensen die gedurende de hele dag zorg of toezicht nodig hebben. Zoals ouderen, mensen met een handicap en mensen met langdurige psychische problemen. Alles wat u op het gebied van zorg nodig heeft, wordt vanuit de Wlz geregeld, zoals:

 • Verblijf in een instelling (thuis blijven wonen kan ook).
 • Begeleiding, verpleging, dagbesteding en verzorging, en het vervoer daarheen.
 • Geneeskundige zorg en behandeling die te maken heeft met de aandoening.
 • Hulpmiddelen.

Wanneer heeft u langdurige zorg nodig?

Als u voor een langere tijd blijvend:

 • De hele dag zorg nodig heeft.
 • Er de hele dag toezicht nodig is.
 • Niet meer zelfstandig kan blijven wonen. De hulp vanuit de omgeving of ondersteuning vanuit de gemeente of wijkverpleging is niet langer meer voldoende.

Handige links