IZAmagazine

Woont u zelfstandig en kunt u af en toe hulp gebruiken? Dan kan verpleging en verzorging thuis een goede oplossing zijn.

Een verpleegkundige of verzorgende biedt de zorg die u nodig heeft bij u aan huis. Zo kunt u langer thuis blijven wonen. Hieronder leest u hoe u verpleging en verzorging thuis aanvraagt. Vanuit de basisverzekering wordt verpleging en verzorging vergoed. Een wijkverpleegkundige bekijkt samen met u welke zorg u nodig heeft.

Hoe regel ik verpleging en verzorging thuis?


Stap 1. Regel een indicatie van een wijkverpleegkundige

Wilt u verpleging en verzorging thuis ontvangen? U heeft daarvoor een indicatie nodig. Maak een afspraak met een thuiszorgorganisatie bij u in de buurt om uw indicatie te regelen. Onderdeel van de indicatie is het zorgplan.

Tip: Kiest u voor een thuiszorgorganisatie waarmee wij een contract hebben? Dan weet u zeker dat u de kosten voor de indicatiestelling volledig vergoed krijgt. U vindt een thuiszorgorganisatie met contract bij u in de buurt makkelijk en snel in Vergelijk en Kies. Zoek op verpleging en verzorging.

Stap 2. Kies welke verpleging en verzorging thuis u wilt

U kunt verpleging en verzorging thuis laten regelen via een thuiszorgorganisatie of zelf regelen met een persoonsgebonden budget (pgb).

Vergoedingen thuiszorg

Vanuit de zorgverzekering

Heeft u verpleging of verzorging aan huis nodig? Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering. U betaalt hiervoor geen eigen risico. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het douchen of aankleden, het aanleggen van een katheter of verzorging van een wond.

Vanuit de gemeente

Heeft u begeleiding, huishoudelijke hulp of een aanpassing van uw woning nodig? Dan kunt u dit via de WMO bij uw gemeente aanvragen. U betaalt hiervoor een eigen bijdrage.

Vanuit de overheid

Heeft u de hele dag zorg of toezicht nodig? Dan kan het zijn dat u recht heeft op zorg uit de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Deze zorg wordt vergoed door de overheid. U betaalt een eigen bijdrage.