Zorgeloos op vakantie | Tips van IZA

Goed voorbereid op vakantie met onze handige reistips

Bent u al klaar voor de vakantie? Wordt het een vakantie in eigen land, een stedentrip, of lekker naar de zon? 1 ding is zeker: als u van uw vakantie geniet, wilt u zich geen zorgen maken over uw gezondheid. Daarom heeft IZA 5 handige tips en belangrijke telefoonnummers op een rijtje gezet. Zo gaat u goed voorbereid op reis. IZA wenst u alvast een fijne vakantie!

5 handige reistips

1. Download de IZA Zorg app

Met de IZA Zorg app heeft u altijd uw zorgpas op zak. Dat is handig als u in Nederland op vakantie gaat. Ook heeft u dan alle belangrijke telefoonnummers bij de hand zoals het nummer van de IZA Alarmcentrale. Download de app meteen. Gaat u binnen Europa op vakantie en heeft u zorg nodig die niet kan wachten tot u weer thuis bent? Dan is het slim om een plastic pas met daarop de EHIC (Europese zorgpas) mee te nemen. Deze vraagt u makkelijk zelf aan via de IZA Zorg app of Mijn IZA

2. Haal op tijd uw vaccinaties

Controleer ruim van tevoren of u vaccinaties nodig heeft voor uw vakantiebestemming. Dit leest u bijvoorbeeld op de website van Thuisvaccinatie. U krijgt uw reisvaccinaties volledig vergoed bij Thuisvaccinatie en Reisprik als u een aanvullende verzekering bij ons heeft. Lees meer over de vergoeding voor reisvaccinaties.

3. Check of u een medische verklaring nodig heeft

Gebruikt u medicijnen? Dan heeft u in sommige landen een medische verklaring nodig. Bijvoorbeeld voor slaappillen of ADHD-medicatie. Uw apotheker kan u meer vertellen.

4. Zorg nodig? Bekijk vooraf uw vergoedingen

Nooit leuk: naar het ziekenhuis moeten tijdens uw vakantie. Bekijk van tevoren de voorwaarden en vergoedingen voor zorg in het buitenland. Zo voorkomt u financiële verrassingen achteraf.

5. Regel uw reisverzekering

Met een reisverzekering bent u goed verzekerd voor hoge medische kosten in het buitenland, maar ook voor verloren of gestolen bagage, autopech en meer.

IZA Alarmcentrale

Heeft u tijdens uw vakantie zorg nodig? Bel dan eerst de IZA Alarmcentrale via +31 40 297 55 60 (altijd bereikbaar). Een ervaren hulpverlener helpt u verder. Zo weet u direct:

  • wat u moet doen
  • waar u terechtkunt
  • wat u vergoed krijgt

Als het nodig is, neemt de IZA Alarmcentrale voor u rechtstreeks contact op met een dokter, ziekenhuis of andere instantie.


Geen spoed? Declareer achteraf

Hebt u zorg nodig in het buitenland, maar heeft het geen spoed? Dan kunt u de kosten het beste ter plekke betalen en de buitenlandse nota achteraf bij ons declareren. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan een buitenlandse huisarts of apotheek.

Handige apps om te downloaden

IZA Zorg App
IZA Zorg app
Uw zorgpas en EHIC gemakkelijk en snel digitaal bij de hand? Met de IZA Zorg app kunt u deze altijd digitaal inzien. Daarnaast kunt u zorgkosten die u tijdens uw vakantie maakt snel en gemakkelijk declareren.
Rode Kruis App
EHBO-app: Rode Kruis
Een medisch noodgeval in uw omgeving? Met de EHBO-app heeft u de juiste instructies altijd op zak. Van brandwond tot aanvallen, van vergiftiging tot verstuiking.
Zeker op Reis App
Zeker op reis-app
Met deze handige app heeft u altijd een overzicht van praktische reisinformatie bij de hand. Medicatie- en vaccinatieoverzicht, landeninformatie en een reiswoordenboek zijn te vinden in deze app.