De gevolgen van corona op ziekenhuiszorg

De coronabesmettingen in Nederland nemen toe. Zo ook het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen. Dat betekent dat ziekenhuizen de andere (niet-corona) zorg soms niet meteen kunnen oppakken. Misschien is ook uw behandeling uitgesteld. Dat kan heel vervelend zijn. We willen u graag helpen. Bijvoorbeeld bij het vinden van een ziekenhuis waar u eerder aan de beurt bent. Hieronder vindt u veelgestelde vragen, plus de antwoorden.

 • Ik sta voor een niet-dringende zorgvraag op een wachtlijst. Kan ik ergens anders eerder terecht?

  Voor een aantal te plannen behandelingen kunt u misschien ergens anders eerder terecht. U moet er wel rekening mee houden dat u dan een nieuwe verwijzing van de huisarts nodig heeft.
  Wilt u weten of u ergens anders eerder terecht kunt? Dan kunt u bellen met onze zorgadviseurs. Ze doen  hun uiterste best om u te helpen. Onze zorgadviseurs zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur. Telefoonnummer: 088 131 1611.
 • Mijn afspraak of operatie is uitgesteld

  Is uw behandeling in het ziekenhuis onderbroken of uw behandeling of operatie uitgesteld? Dan neemt het ziekenhuis contact met u op als uw behandeling verder gaat,of uw operatie alsnog gepland is. Het ziekenhuis maakt hierin een goede en zorgvuldige afweging.
 • Ik heb dringend zorg nodig. Kan ik wel naar het ziekenhuis of de huisarts?

  Ja, u kunt terecht bij de huisarts, huisartsenpost of SEH (Spoedeisende Hulp). Wacht niet als u spoedeisende hulp nodig heeft. Ziekenhuizen hebben naast de zorg voor coronapatiënten steeds meer ruimte voor andere patiënten. De kans dat u in het ziekenhuis besmet raakt is klein. De ziekenhuizen zorgen daarvoor met allerlei maatregelen. Neemt u eerst telefonisch contact op met de huisarts of huisartsenpost. Alleen als het levensbedreigend is, kunt u rechtstreeks naar de SEH. Lukt dat niet? Bel dan 112. 

  Bekijk ook de veelgestelde vragen van onze verzekerden en onze antwoorden.

 • Ik heb gezondheidsklachten, maar weet niet of ze dringend zijn.

  Overleg met uw huisarts. Hij kan dit goed beoordelen en zorgt ervoor dat u de zorg krijgt die nodig is.
Hulp & advies bij vragen

Door corona hebben ziekenhuizen het heel druk. Misschien staat u daarom langer op een wachtlijst. Wij kunnen meedenken over een oplossing. We helpen u graag!

Wat kunt u zelf doen?

 • Bij bepaalde klachten, zoals knie- en heupklachten, kunt u contact opnemen met een fysiotherapeut om te informeren naar de (online) behandelmogelijkheden om fit te blijven in de aanloop naar of bij uitstel van uw operatie.
 • U kunt met een diëtist in gesprek gaan om uw voedingspatroon door te nemen. Met goede voeding wordt de kans op complicaties kleiner en herstelt u vaak sneller na een ingreep.
 • Bent u chronisch ziek? Dan kunt u deelnemen aan gecontracteerde zorgprogramma’s voor onder andere diabetes mellitus type 2, COPD, hart- en vaatziekten en astma (als u 16 jaar of ouder bent). Begeleiding bij het stoppen met roken is vaak onderdeel van het programma. Bent u benieuwd naar uw persoonlijke vergoeding? Deze vindt u hier.