De gevolgen van corona op ziekenhuiszorg

Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt af. Zo ook het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen. Dat betekent dat ziekenhuizen de andere (niet-corona) zorg weer oppakken. Hoe lang het duurt voordat u aan de beurt bent, is nog onduidelijk en hangt af van uw klacht. Wat betekent dit voor u?

Mijn afspraak of operatie is uitgesteld

Is uw behandeling in het ziekenhuis onderbroken of uw behandeling of operatie uitgesteld? Dan neemt het ziekenhuis contact met u op als uw behandeling verder gaat,of uw operatie alsnog gepland is. Het ziekenhuis maakt hierin een goede en zorgvuldige afweging.

Ik heb dringend zorg nodig. Kan ik wel naar het ziekenhuis of de huisarts?

Ja, u kunt terecht bij de huisarts, huisartsenpost of SEH (Spoedeisende Hulp). Wacht niet als u spoedeisende hulp nodig heeft. Ziekenhuizen hebben naast de zorg voor coronapatiënten steeds meer ruimte voor andere patiënten. De kans dat u in het ziekenhuis besmet raakt is klein. De ziekenhuizen zorgen daarvoor met allerlei maatregelen. Neemt u eerst telefonisch contact op met de huisarts of huisartsenpost. Alleen als het levensbedreigend is, kunt u rechtstreeks naar de SEH. Lukt dat niet? Bel dan 112. 

Bekijk ook de veelgestelde vragen van onze verzekerden en onze antwoorden.

Ik sta voor een niet-dringende zorgvraag op een wachtlijst. Kan ik ergens anders eerder terecht?

Voor een beperkt aantal te plannen behandelingen kunt u misschien ergens anders eerder terecht. Let op: wij hebben nog geen zicht op de wachtlijsten in het ziekenhuis. Maar er zijn privéklinieken (zelfstandige behandelcentra) die deze zorg weer oppakken. U moet er wel rekening mee houden dat u dan een nieuwe verwijzing van de huisarts nodig heeft. Ons algemene advies is om niet over te stappen.

Wilt u toch weten of u ergens anders eerder terecht kunt? Dan kunt u bellen met onze zorgadviseurs. Ze doen met de beperkte informatie die ze nu hebben, hun uiterste best om u te helpen. Onze zorgadviseurs zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur. Telefoonnummer: 088 131 1611.

Ik heb gezondheidsklachten, maar weet niet of ze dringend zijn.

Overleg met uw huisarts. Hij kan dit goed beoordelen en zorgt ervoor dat u de zorg krijgt die nodig is.

Wat kunt u zelf doen?

  • Bij bepaalde klachten, zoals knie- en heupklachten, kunt u contact opnemen met een fysiotherapeut om te informeren naar de (online) behandelmogelijkheden om fit te blijven in de aanloop naar of bij uitstel van uw operatie.
  • U kunt met een diëtist in gesprek gaan om uw voedingspatroon door te nemen. Met goede voeding wordt de kans op complicaties kleiner en herstelt u vaak sneller na een ingreep.
  • Bent u chronisch ziek? Dan kunt u deelnemen aan gecontracteerde zorgprogramma’s voor onder andere diabetes mellitus type 2, COPD, hart- en vaatziekten en astma (als u 16 jaar of ouder bent). Begeleiding bij het stoppen met roken is vaak onderdeel van het programma. Bent u benieuwd naar uw persoonlijke vergoeding? Deze vindt u hier.

 

X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord