Van werkstress naar werkgeluk

Werkstress in uw organisatie verminderen?

Luister de podcast voor tips hoe u werkstress

bij medewerkers signaleert, vermindert of zelfs

ombuigt naar iets positiefs.

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Het aantal mensen dat zich ziek meldde als gevolg van werkstress was nog nooit zo hoog. Genoeg reden om uw medewerkers te ondersteunen bij het omgaan met en het verminderen van werkstress. Als HR-professional kunt u hier een actieve bijdrage in leveren. Benieuwd hoe? Lees verder.

36%

Van al het verzuim in Nederland is in 36% van de gevallen werkstress de oorzaak.

Bron: TNO, 2020eld]

1,3 miljoen

In 2019 hadden 1,3 miljoen Nederlandse werknemers last van burn-outklachten.

Bron: TNO, 2020 field]

3,1 miljard

Dit komt per jaar neer op 11 miljoen dagen en 3,1 miljard euro verzuimkosten door werkstress.

Bron: TNO, 2020

"Een beetje stress is niet slecht. Van hard werken is nog nooit iemand ziek geworden, van te weinig ontspannen wel. Ga hierover het gesprek aan met je medewerkers en vraag bijvoorbeeld eens: waar ontspan jij van?'' 

- Klaas Koster, Vitaloog

Aan de slag met werkstress in uw organisatie

Podcast: hoe vermindert u werkstress bij uw medewerkers?

Hoe spoort u werkstress bij medewerkers op en hoe is een negatieve kijk op werkdruk en -stress zelfs te veranderen naar een positieve? Vitaliteitsmanager Germaine Soyer van woningcorporatie Ymere en vitaloog Klaas Koster gaan in gesprek en delen praktijkvoorbeelden en handige tips die u meteen kunt toepassen.

Handige tips en een training voor leidinggevenden

3 gouden tips om werkstress te signaleren en managen

Als leidinggevende speelt u een cruciale rol in het signaleren en verminderen van werkstress. Deze 3 tips helpen u op weg:

  1. Vroegtijdig signaleren: ga het gesprek aan Het begint allemaal met vitamine A: aandacht. Maak tijd vrij om eens echt te vragen hoe het met een medewerker gaat en goed te luisteren. Vindt u het lastig om het gesprek aan te gaan? Bekijk deze video voor tips of maak gebruik van onze spiekbrief één-op-één-gesprekken.
  2. Geef het goede voorbeeld en deel: goed voorbeeld doet volgen. Als u als leidinggevende zelf ook deelt waar u tegenaan loopt, zult u zien dat medewerkers ook eerder dingen zullen delen.
  3. Stimuleer ontspanning: stimuleer medewerkers actief om tijd vrij te maken voor ontspanning. Benoem hoe belangrijk het is om echt pauze te nemen met bijvoorbeeld een wandeling in de natuur.

Training: Energiek Leidinggeven

Leidinggeven is een vak. Met energiek leidinggeven haalt u als leidinggevende het beste uit uw medewerkers en laat u ze excelleren. Tijdens de training leert u hoe u uw team energieker kan maken en houden. U krijgt praktische handvatten en leert hoe u kunt komen tot effectieve keuzes.

De oplossingen voor uw medewerkers

VGZ heeft een breed aanbod aan workshops, trainingen en interventies die uw medewerkers kunnen helpen bij het verminderen of zelfs voorkomen van werkstress.

VGZ mindfulness app

Beter omgaan met stress, zelfbewuster worden, leven in het hier en nu. De VGZ Mindfulness app helpt uw medewerkers hierbij met een programma dat ieder naar eigen wens kan invullen. Met gratis oefeningen, voor beginners en gevorderden. 

Omgaan met angst en paniek

In deze digitale workshop leren uw medewerkers wat te doen als angst ze meer in de greep houdt dan ze zouden willen. Ze krijgen inzicht in hun eigen angsten en concrete handvatten om ze aan te pakken. Op naar meer ontspanning. 

Workshop KantoorYoga

Werkstress reduceren door yoga? Het kan echt. In de workshop KantoorYoga 'Van Gedoe naar Geduld' leren uw medewerkers dat ontspannen tijdens een drukke werkdag niet veel tijd hoeft te kosten, maar wél veel kan opleveren.

Workshop Voorkom burn-out

Ervaren uw medewerkers langere tijd stress? Voorkom een burn-out! Deze workshop geeft inzicht in de oorzaken van stressklachten en zit vol tips en oefeningen om stress te verminderen.

Workshop minder piekeren

Veel piekeren zorgt voor spanningen en stress. In deze workshop leren uw medewerkers inzicht te krijgen in hun piekergedrag en het om te zetten naar positieve gedachten. 

Training Mindful aan het werk

In deze training leren uw medewerkers hoe mindfulness kan helpen bij het creëren van rust in hun hoofd. Met als resultaat: meer energie en een hogere productiviteit.  

Vragen? Onze adviseurs staan voor u klaar

Heeft u behoefte aan advies? We denken graag mee hoe u uw medewerkers en leidinggevenden optimaal kunt ondersteunen bij het verminderen van werkstress.