Vergoeding anticonceptie

Bent u jonger dan 21 jaar? Dan krijgt u voor anticonceptie een vergoeding uit de basisverzekering. Als u 21 jaar of ouder bent, kunt u in een aantal gevallen een vergoeding krijgen uit de basisverzekering. Maar meestal niet. U kunt in dat geval wel een vergoeding krijgen vanuit de aanvullende verzekering. Bijvoorbeeld voor de pil, (nuva) ring, spiraaltje (Mirena), anticonceptief staafje en pessarium. 

Let op: voor sommige middelen geldt een eigen bijdrage

Voor sommige anticonceptiemiddelen zoals de anticonceptiepil betaalt u een eigen bijdrage. Op www.medicijnkosten.nl ziet u of u een eigen bijdrage betaalt en hoe hoog deze is.  

Vergoeding anticonceptie vanuit de basisverzekering

  • Tot 21 jaar, volledige vergoeding. Voor sommige middelen geldt wel een eigen bijdrage. 
  • Vanaf 21 jaar, volledig vergoeding als u deze middelen gebruikt bij endometriose of menorragie (als er sprake is van bloedarmoede). Voor sommige middelen geldt wel een eigen bijdrage. 
  • Vergoeding voor plaatsen of verwijderen van een anticonceptiemiddel, zoals een spiraaltje of staafje. 
De kosten vallen onder het eigen risico als u 18 jaar of ouder bent. Het eigen risico geldt niet voor de eigen bijdrage. Het eigen risico geldt ook niet als u een anticonceptiemiddel laat plaatsen door een huisarts of verloskundige die hiervoor is gecertificeerd. 

Verzekering Vergoeding
IZA Ruime Keuze Gecontracteerde zorg: maximaal 100%
Niet-gecontracteerde zorg: maximaal 80% van het gemiddeld gecontracteerd tarief
IZA Eigen Keuze Gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg: maximaal 100% van het marktconform tarief 

Vergoeding anticonceptie vanuit de aanvullende verzekeringen

 

Aanvullende verzekering

Vergoeding
IZA Extra Zorg 1 Volledig vergoed vanaf 21 jaar, voor sommige middelen geldt een eigen bijdrage
IZA Extra Zorg 2 Volledig vergoed vanaf 21 jaar, voor sommige middelen geldt een eigen bijdrage
IZA Extra Zorg 3 Volledig vergoed vanaf 21 jaar, voor sommige middelen geldt een eigen bijdrage
IZA Extra Zorg 4 Volledig vergoed vanaf 21 jaar
IZA Classic Comfort Volledig vergoed vanaf 21 jaar, voor sommige middelen geldt een eigen bijdrage

 

Het eerste recept van een (nieuw) anticonceptiemiddel moet voorgeschreven worden door een huisarts, verloskundige of medisch specialist. Voor een anticonceptiemiddel gaat u naar een apotheker of apotheekhoudend huisarts. U vindt deze in Vergelijk en Kies. Zoek op zorgsoort Apotheken.

Gaat het om het plaatsen of verwijderen van anticonceptie, zoals een spiraal of staafje?

Dan kunt u, ongeacht uw leeftijd, hiervoor terecht bij een huisarts of medisch specialist. Deze vindt u in Vergelijk en Kies. Voor het plaatsen of verwijderen van een spiraal mag u ook naar een gecertificeerd verloskundige. Deze verloskundigen staan in het register van de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV). In dit overzicht vindt u de praktijken waar u een spiraal kunt laten plaatsen. Uw verloskundige kan u hierover ook informeren.

Eigen Risico

Bent u 18 jaar of ouder en ontvangt u een vergoeding uit de basisverzekering? Dan betaalt u eigen risico. Dit geldt voor de kosten van de anticonceptiepil en het bezoek aan de medisch specialist voor anticonceptie.

Het eigen risico voor de anticonceptiepil geldt niet als het om een voorkeursgeneesmiddel gaat. Lees meer hierover op voorkeursbeleid geneesmiddelen.

U betaalt geen eigen risico als een anticonceptiemiddel wordt geplaatst of verwijderd door een gecontracteerde huisarts. Als u een anticonceptiemiddel laat plaatsen of verwijderen door een medisch specialist, betaalt u wel eigen risico. U betaalt ook eigen risico als een spiraaltje wordt geplaatst of verwijderd door een verloskundige die hiervoor een certificaat heeft.

Eigen bijdrage

Voor sommige anticonceptiemiddelen zoals de anticonceptiepil betaalt u een eigen bijdrage. Op www.medicijnkosten.nl ziet u of u een eigen bijdrage betaalt en hoe hoog deze is.

Condooms

Vanuit uw basisverzekering en aanvullende verzekeringen krijgt u geen vergoeding voor condooms.

 

De informatie op deze pagina is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals die beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden. U kunt aan deze pagina geen rechten ontlenen. Dit kan alleen aan de verzekeringsvoorwaarden van de basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen van IZA. Wij raden u aan om, als u zorg nodig hebt, vooraf de verzekeringsvoorwaarden te raadplegen. Als een vergoeding per jaar is, is dat per kalenderjaar. De genoemde vergoedingen zijn maximale vergoedingen.  

Welk pakket heb ik ook alweer?

Dat ziet u onder 'Verzekering' in de IZA Zorg app.

Meer over de IZA Zorg app Of bekijk uw pakket in Mijn IZA