Slecht bereid eten, gevaarlijke muggen en scooters die van links en rechts voorbij racen. Een vakantie in het buitenland is niet zonder gevaar. Reizigersgeneeskundige Rob van Aalsburg van Travel Clinic Havenziekenhuis adviseert reizigers voordat ze afreizen naar hun exotische bestemmingen. Zijn belangrijkste advies: ‘laat je gezonde verstand niet thuis!’.

Rob vertelt reizigers dagelijks over de risico’s van hun reis. Hoe bereid je je voor? Wat moet je doen of juist niet doen? “Het is de kunst de reiziger bewust te maken van de risico’s, zodat zij zélf keuzes kunnen maken.”

Het belangrijkste advies: gezond verstand

Welk advies Rob het belangrijkst vindt? “Het gezond verstand niet thuis laten. Op het moment dat we de grens overgaan, vallen barrières en patronen weg. Risico’s worden heel anders ingeschat.” Rob wil mensen vooral bewust maken van deze gezondheidsrisico’s.

Natuurlijk geeft Rob veel uitgebreider advies. Over voorbereidingen zoals vaccinaties en eten dat je beter kunt laten staan. De belangrijkste problemen waar reizigers tegenaan lopen? “Maagdarmklachten en de door insecten overgedragen aandoeningen zijn hele belangrijke”, vertelt Rob. “Maar we adviseren ook om goed te kijken voor je oversteekt. Wie zegt dat anders tegen een reiziger die naar Thailand gaat?”

Rob van Aalsburg

Voorkomen van maag-darmklachten

Maag-darmklachten zijn een veelvoorkomend probleem bij reizigers naar niet-Westerse landen. “Met een reisduur van een maand heeft 30 tot 70 procent van de mensen er last van.” Rob heeft ook concreet advies. “Boil it, cook it, peel it or forget it. Dus alles wat je zelf schilt, wat je kookt of is gebakken is veilig, alle andere dingen niet.”

“Maar ik kan de reiziger wel advies meegeven, je gaat naar een land om een ervaring op te doen. Daar hoort ook een culinaire ervaring bij. Iets anders eten is dan de afweging van de reiziger zelf.”

Omgaan met maag-darmklachten in het buitenland

Het kan ondanks goede preventie toch gebeuren dat je diarree krijgt. Wat doe je dan? “Van diarree ga je over ‘t algemeen niet dood, maar uitdroging ligt op de loer. Dat betekent een doktersbezoek en in het buitenland vaak een ziekenhuisopname. Dat kost al snel 2 dagen. Dus compenseer het vochtverlies door veel te drinken. Zorg dat je de meest ideale mix van vocht, zout en water inneemt.

Rob van Aalsburg                    

Pas op voor de mug

Een ander veelvoorkomend gevaar in het buitenland zijn muggen. De insecten kunnen ziektes als malaria en het Zika-virus verspreiden. Hier geeft Rob dan ook vaak advies over. “Ga je naar een land met een hoog risico op malaria? De mug die de ziekte verspreidt is vooral ’s avonds en ’s nachts actief, dus gebruik dan een anti-muggenmiddel en neem een klamboe mee. Zorg in de hotelkamer voor airco en slik in landen waar malaria veel voorkomt pillen om malaria te voorkomen.”

Toch klachten? Rob adviseert: “ga naar een dokter en houd de pillen bij de hand die je eventueel hebt meegekregen van je reizigersadviseur.” Zorg er in ieder geval voor dat je snel in actie komt. Rob: “Dat is de kunst van malaria: snel behandelen.”

Tips van Rob

  • Ga je duiken? Zorg er dan voor dat je niet een paar uur later terugvliegt. Het hoogteverschil is dan wel erg groot.
  • Drink niet uit de kraan, maar koop plastic flessen. Leidingwater is lang niet overal veilig.
  • Doe geen ijsklontjes in je drinken. Ook daar kun je maag-darmklachten van krijgen.
  • Zorg in warme landen extra goed voor wondjes. Houd wonden goed schoon. Door de warmte is er een hoger risico op een infectie.
  • Blijf je dichterbij huis? Let dan vooral op teken. Die kunnen meer ziektes overbrengen dan alleen Lyme.

Actuele risico’s per land

Op de website van Travel Clinic Havenziekenhuis staat een overzicht met korte reisadviezen per land.