Lentekriebels hooikoorts

Niezen, proesten en rode tranende ogen. Het hooikoortsseizoen is weer begonnen. Onderzoeker Letty de Weger van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) weet er alles van. Zij houdt zich in haar werk dagelijks bezig met pollen en allergieën. “Hooikoorts is een erg complex probleem.”

“Hooikoorts is een overdreven reactie van het immuunsysteem op de eiwitten uit pollen”, vertelt De Weger. “Het immuunsysteem maakt door deze eiwitten antilichamen aan. Deze antilichamen produceren histamine. En dat zorgt vervolgens voor een ontstekingsreactie, waardoor je gaat snotteren en tranen.”

Hooikoorts of verkouden?

Snotteren doen we allemaal wel eens. Wanneer weet u nu of u hooikoorts hebt of ‘gewoon’ verkouden bent? De Weger weet raad: “Je kunt kijken welke pollen er in de lucht zaten op de dagen dat je aan het snotteren was. Zaten er veel van dezelfde pollen in de lucht? Dan ben je daar mogelijk allergisch voor.”

Pollen meten

Bij LUMC meten ze het aantal pollen in de lucht. Hiervoor staat op het dak van het LUMC een stofzuiger. “De pollen die worden opgezogen, plakken vast in op een rol die voor de opening ronddraait. De preparaten uit deze machine worden geanalyseerd via een microscoop om zo te kijken welke pollen er in de lucht zitten”, vertelt De Weger. De uitkomst van de tellingen is te zien op www.lumc.nl/pollen.

Steeds meer hooikoortspatiënten

Er lijken steeds meer hooikoortspatiënten te komen. Hoe dit komt, is volgens De Weger nog niet helemaal duidelijk. Wel zijn er theorieën over deze ontwikkeling. “De belangrijkste is de hygiënetheorie. Het feit dat wij steeds schoner leven maakt dat ons lichaam minder infecties hoeft door te maken. Waardoor onze afweer minder goed opgeleid wordt en eerder uit de bocht vliegt. Maar ook luchtverontreiniging en goed geïsoleerde huizen spelen een rol.”

Hooikoorts genezen

Of hooikoorts ooit helemaal te genezen is, daar is De Weger nog niet zo zeker van. “Hooikoorts wordt beïnvloed door een heleboel componenten. Dat maakt het een heel complex probleem. Ik verwacht dat er nieuwe ontwikkelingen komen. Maar of hooikoorts ooit helemaal te genezen is? Dat is lastig te zeggen. Ik denk wel dat het in de toekomst beter in de hand te houden is.”

Tips voor hooikoortspatiënten

Hebt u last van hooikoorts? Met deze tips kunt u toch van de lente genieten.

  • Zeelucht bevat minder pollen, dus aan het strand liggen met hooikoorts is een goed idee.
  • Kies de juiste medicijnen. Weinig klachten? Dan helpen middelen van de drogist misschien. Hebt u veel last? Ga dan naar de huisarts of apotheek.
  • Jeuk? Probeer niet te veel te krabben of wrijven. Hierdoor verplaatst u stuifmeel alleen maar. Een nat washandje helpt beter.
  • Een warme douche voor het slapen gaan helpt om pollen uit uw haar en van uw huid te wassen. Zo hebt u ’s nachts minder last.

Hebt u een goede tip om, ondanks uw hooikoortsklachten, deze lente toch lekker buiten te zijn?

Deel uw tip op Facebook

Weten welke pollen er in de lucht zitten?

Download de IZA Pollenkalender