Behandelindexen bij fysiotherapeuten, misschien hebt u er wel eens van gehoord. Maar wat is een behandelindex eigenlijk? En wat merkt u daar als verzekerde van? Wij leggen het u graag uit.

Aantal behandelingen

Een behandeling kan per fysiotherapeut behoorlijk verschillen. Het overgrote deel van de fysiotherapeuten behandelt een bepaalde klacht met ongeveer hetzelfde aantal behandelingen. Maar er zijn ook fysiotherapeuten die structureel (veel) meer behandelingen nodig hebben voor een identieke klacht

Behandelindex

De behandelindex geeft inzicht in het totaal aantal behandelingen dat een fysiotherapeut doet. Daarbij wordt natuurlijk rekening gehouden met de verschillende soorten patiënten en verschillende soorten klachten. Een chronisch zieke heeft bijvoorbeeld meer behandelingen nodig dan iemand met een acute klacht.

Heeft een fysiotherapeut veel meer behandelingen nodig om een klacht te verhelpen dan z’n vakgenoten? Dan vragen wij hem te onderzoeken hoe dit komt. Gelukkig komt dit slechts in 5% van de gevallen voor.

Voor u verandert hierdoor niets

De behandelindex verandert voor u als patiënt niets. U krijgt de zorg die u nodig hebt. Uw fysiotherapeut helpt u namelijk bij uw klacht en geeft u de zorg die daarvoor nodig is. Wel kan de behandelindex voor een kleine groep fysiotherapeuten effect hebben op het contract. Maar dit is het contract tussen zorgverzekeraar en fysiotherapeut. Daar merkt u verder niets van.

Willen zorgverzekeraars steeds minder behandelingen?

Sommige fysiotherapeuten zeggen dat zorgverzekeraars steeds minder behandelingen willen. Dat is absoluut niet zo. Wij vinden het belangrijk dat u goede zorg krijgt. Zorg die bij uw klacht past en waardoor u zich weer beter voelt. Goede zorg is niet altijd méér zorg. Als alle fysiotherapeuten gemiddeld een bepaald aantal behandelingen doen en een aantal fysiotherapeuten heeft telkens weer een duidelijk hoger gemiddelde, dan is het onze taak om daar naar te kijken.

Een aanvullende verzekering geeft toch recht op een aantal behandelingen per jaar?

Dat is waar. Maar het is belangrijk om de zorg te krijgen die bij uw klacht past. Uw fysiotherapeut weet hoe hij uw klacht het beste kan behandelen op basis van de richtlijnen van de beroepsgroep. Als het merendeel van de fysiotherapeuten uw klacht in bijvoorbeeld 10 behandelingen kan behandelen, maar uw fysiotherapeut heeft er 16 behandelingen voor nodig, dan is de zorg wellicht niet doelmatig. Dat betekent dat de extra behandelingen uw klacht niet helpen verbeteren.

Bovendien: als het behandeltraject onnodig wordt voortgezet omdat u nog ruim voldoende vergoeding over hebt, kan de verzekeraar de zorg ook niet meer tegen een betaalbare premie aanbieden. Dit willen wij natuurlijk voorkomen.

Persoonlijk advies?

Wilt u meer informatie? Of loopt u tegen problemen aan met uw fysiotherapeut? Bel dan voor persoonlijk advies met onze zorgadviseurs via telefoonnummer 088 - 131 16 13. Zij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur.

Meer weten?