Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over IZA? Op deze pagina vindt u per rubriek een overzicht van de veelgestelde vragen. Kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Premies

De basispremie van de meest gekozen basisverzekering IZA Eigen Keuze is voor 2018 € 114,25 per maand. De basispremie van de basisverzekering IZA Ruime Keuze bedraagt in 2018 € 110,00 per maand. Beide premies zijn iets hoger dan vorig jaar.

De premie gaat omhoog door de stijging van de zorgkosten. Dit wordt veroorzaakt door nieuwe behandelingen, duurdere medicijnen en de inflatie. IZA is een zorgverzekeraar zonder winstoogmerk en zonder aandeelhouders. Daarom geven we – in goed overleg met Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen – winst en reserves terug aan onze verzekerden. Door deze teruggave kan IZA de premiestijging beperken.

IZA is een zorgverzekeraar zonder winstoogmerk en zonder aandeelhouders. De eventuele winst gaat altijd:

  • terug naar de zorg;
  • terug naar onze verzekerden (bijvoorbeeld lagere premie);
  • naar de opbouw van onze (wettelijke) reserves. Door onze reserves op peil te houden, beperken we grote schommelingen in de premie.

Dat betekent dat winst maken niet ons doel is. Ons doel is het organiseren van goede, toegankelijke en betaalbare zorg. Elk jaar stellen we onze premie opnieuw vast, waarbij we een schatting maken van hoe de zorgkosten zich het komende jaar ontwikkelen. Dat kunnen we vrij nauwkeurig, maar helemaal precies weten we het nooit. Soms houden we iets meer over dan verwacht, soms iets minder.

In november van elk jaar ontvangt u uw nieuwe zorgpolis met uw premie(korting) en informatie over uw zorgverzekering van IZA thuis.