Huisarts

Uw kind valt met de fiets en komt huilend met een bloedende knie thuis. Help, wat nu? Misschien is uw eerste reactie: meteen naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Begrijpelijk. Maar in de meeste gevallen kunt u gewoon terecht bij uw huisarts.

Uw huisarts kan u in 90% van de gevallen verder helpen

Uw huisarts is breed opgeleid en weet veel van veel voorkomende ziektebeelden en klachten. Hij kan daarom goed inschatten of hij u zelf kan helpen. Of dat u beter naar een specialist kunt gaan. Bel daarom altijd eerst uw huisarts. Heeft het echt spoed? Dan kan de assistent een spoedafspraak inplannen of de huisarts op visite laten komen.

Is het avond of weekend? En kan het niet wachten? Dan kunt u bij de huisartsenpost terecht. Tip: bel eerst even. Dan kunt u onnodige bezoekjes voorkomen. Wees gerust: als dat nodig is, wordt u doorgestuurd naar de spoedeisende hulp.

Levensbedreigend? Bel 112 of ga naar de spoedeisende hulp

Denkt u dat iemand in uw omgeving of uzelf in een acute levensbedreigende situatie verkeert? Bel dan 112. Er komt dan direct een ambulance. En als het nodig is ook politie en brandweer. U kunt 112 gratis bellen, ook als uw beltegoed op is.

Tip: sla het telefoonnummer en adres van uw huisarts en de huisartsenpost op in uw telefoon.

Maakt het iets uit voor uw portemonnee?

Jazeker. Voor zorg die u op de spoedeisende hulp krijgt, betaalt u namelijk eigen risico. Hierdoor kan een kort bezoekje aan de spoedeisende hulp u al gauw tientallen of honderden euro’s kosten. Voor zorg door uw huisarts of de huisartsenpost betaalt u geen eigen risico.

Wist u dat…

  • een bezoekje aan de huisartsenpost ongeveer 10 keer zo duur is als een bezoek aan uw eigen huisarts?
  • een bezoek aan de spoedeisende hulp vaak zelfs nog meer kost?

U betaalt voor een bezoek aan de huisartsenpost geen eigen risico. Dus u merkt dit niet direct in uw portemonnee. Maar indirect wel. Het is zonde als het geld uit de zorg opgaat aan onnodig dure zorg. Want ook die verspilling betalen we met z’n allen via de premie.

Het voordeel van uw huisarts

  • Makkelijk, want altijd dichtbij
  • De huisarts kent u
  • U betaalt geen eigen risico